nieuws

Den Haag wil meer woningen in leegstaande kantoren

Geen categorie

Ruim dertigduizend vierkante meter kantoorruimte in Den Haag heeft dit jaar een andere bestemming gekregen. Het gaat dan om woningen, hotels en bedrijfsverzamelgebouwen. Vanaf volgend jaar moet jaarlijks vijftigduizend vierkante meter kantoorruimte worden getransformeerd naar een andere bestemming.

Den Haag wil meer woningen in leegstaande kantoren

Volgens het college van B & W is het haalbaar om zeker tienduizend woningen te realiseren in leegstaande kantoren. Dit staat in de voortgangsrapportage transformatie kantoren van de wethouders Norder (Stadsontwikkeling) en Kool (Economie) aan de gemeenteraad.

Den Haag heeft in totaal 4,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Door de inkrimping bij de rijksoverheid, de vergrijzing en het nieuwe werken staat dertien procent daarvan leeg. Ook al is de gemeente slechts in enkele gevallen eigenaar, toch wil zij een actieve rol spelen in de aanpak van de leegstand.

Doelgroepen

Vorig jaar heeft de gemeente in de kantorenstrategie ‘Den Haag 2010-2030 De gebruiker centraal’ bepaald dat veel nieuwbouw van kantoren wordt geschrapt en dat de kantoorruimte die niet meer interessant is voor marktpartijen een andere bestemming krijgt. In 2011 is 13.780 vierkante meter aan kantoorruimte getransformeerd. Dit jaar gaat het dus om dertigduizend vierkante meter. De meeste kantoorruimte is omgevormd tot praktijkruimtes, kinderopvang, horeca/hotels of bedrijfsverzamelgebouw. De komende jaren komt het accent op woningen voor starters, studenten, expats en volwassenen van wie de kinderen het huis uit zijn.

Groeiend aantal inwoners

De komende twintig jaar wil de gemeente in totaal 1 miljoen vierkante meter kantoren transformeren naar woningen. Het gaat dan om ongeveer tienduizend woningen. Wethouder Marnix Norder: “Het aantal inwoners in Den Haag is de afgelopen jaren met zo’n zesduizend per jaar gegroeid en ook de komende jaren verwachten we een toename. Om deze mensen aan Den Haag te binden is het aanbieden van woonruimte een eerste vereiste.”

Bedrijfsverzamelgebouwen

Wethouder Henk Kool: “De economie in de stad wordt gestimuleerd door de realisatie van bedrijfsverzamelgebouwen. Starters of bijvoorbeeld ondernemers in de creatieve sector vestigen zich graag in dit soort panden. En door de onderlinge kruisbestuiving zie je een sterke groei van veel ondernemers in dit soort bedrijfsverzamelgebouwen.’

Rijkspanden

Vanuit de gemeente zijn kantorenloodsen actief om marktpartijen te faciliteren bij de herbestemming van leegstaande kantoren. Verder is de gemeente in gesprek met het rijk om te komen tot goede afspraken over de afstoot van rijkspanden in Den Haag.

 

Reageer op dit artikel