nieuws

Agendatip: Expositie Nieuwe Oogst 2012

Geen categorie

Tot 2040 moeten in en rond Amsterdam zo’n 70.000 woningen worden bijgebouwd. Dat betekent verdichten, meer bouwen op een kleiner oppervlak-en dat bezien vanuit een tijd waarin de nadruk ligt op kleinschaligheid, zelfbouw, hergebruik en tijdelijkheid. In ‘Bouwstenen voor de toekomstige stad. Expositie Nieuwe Oogst 2012’ die morgen opent tonen veertien architecten hun toekomstvisie.

Agendatip: Expositie Nieuwe Oogst 2012

Met een groot aantal maquettes, foto’s en tekeningen tonen de deelnemende architecten hoe in hun ogen de komende decennia woon-, leef- en werkgebieden gerealiseerd kunnen worden die prettig aanvoelen. Zij geven vorm aan nieuwe en bestaande hoogstedelijke locaties, voor studenten, ouderen, gezinnen, alleenstaanden, toeristen. De ontwerpen in de tentoonstelling tonen bestaande en nog altijd bruikbare typologieën én nieuwe formats.

 Ninedots

Studio Ninedots is met Cityplot een van de deelnemende bureaus. Cityplot gaat uit van een stadsblok van ca 100×100 meter in een hoge stedelijke dichtheid, die is opgebouwd uit kleinschalige en gemengde ontwikkelingen. De overmaat van Cityplot zorgt voor ontvankelijkheid en flexibiliteit. Elk blok bestaat uit een combinatie van een groot aantal functies: kantoren, woningen, winkels en horeca en parkeren. Afhankelijk van de ontsluiting en typologie hebben de bouwstenen een maat die het mogelijk maakt niet alleen de randen, maar ook aan de binnenzijde van een plot voorkanten te creëren. Op deze wijze worden de verschillende functies en ervaringen, die gewoonlijk door de stad verspreid zijn, samengeperst tot een intensief stukje stad.

De deelnemende architecten behoren tot de lichting die in de afgelopen twee jaar lid is geworden van de BNA. Deze zogenaamde ‘nieuwe oogst’ bestaat zowel uit jonge ontwerpers als ervaren architecten: Ute Brinkmeier, Rindert Gerritsma, Hardy Graaf, Albert Herder, Marloes van Heteren, Marcel Lok, Gimill Mual, Arie van der Neut, Marc Prosman, Marijn Schenk, Rikjan Scholten, Volker Ulrich, Branko Vlamings en Oscar Vos.

Debat en Museumnacht

Vanavond, vrijdag 12 oktober, voorafgaand aan de opening van de expositie, vindt onder leiding van Thijs Asselbergs een debat plaats over de verschillende denkrichtingen.

 Arcam: Bouwstenen voor de toekomstige stad. Expositie Nieuwe Oogst 2012 13.10.12 – 24.11.12

 

 

Reageer op dit artikel