nieuws

Voorlopig ontwerp brede school Hart voor Maasbree

Geen categorie

In Maasbree in de gemeente Peel en Maas wordt gewerkt aan het ontwerp van Kuin & Kuin architecten voor een nieuwe brede school. Het ontwerp is geïnspireerd op een liggende leeuw. Volgens opdrachtgever Kerobei wordt de school door de vorm, het materiaalgebruik, de verschillende entrees en speelplekken voor bouw-en onderbouw en kinderopvang niet alleen een plek voor onderwijs maar ook een plek voor geborgenheid en plezier.

Voorlopig ontwerp brede school Hart voor Maasbree

De nieuwe brede school biedt ruimte aan 600 Maasbreese leerlingen en circa 400 kinderen op de kinderopvang (dagopvang, peuterprogramma en buitenschoolse opvang) en het consultatiebureau. Deze zijn nu nog verdeeld over verschillende locaties. Met de komst van de huisvesting aan het Kennedyplein komen alle kinderen van nul tot en met twaalf straks onder één dak.

Het ontwerp van Kuin & Kuin heeft verschillende hoogtes waardoor het gebouw, zowel van binnen als buiten, niet als `groot` wordt ervaren. Aan de noordzijde bevinden zich op de kop van het gebouw enkele appartementen. Op de tweede laag komen klaslokalen. Enkele daarvan zijn flexibel in gebruik en zijn in een later stadium tot (school)woningen te transformeren.In het lage gedeelte worden in de toekomst de kinderopvang en het consultatiebureau gehuisvest.

Voor de woningen op de kop is een aparte entree gecreëerd. Ook de kinderen gaan via verschillende entrees direct naar de onder- of bovenbouw of kinderopvang. De gangen in het gebouw kunnen daarmee tevens als speel- en leerruimte worden gebruikt. De twee hoofdentrees zorgen voor de visuele verbinding.Voor een warme en kindvriendelijke sfeer is gekozen voor een combinatie van baksteen met een rode, dieppaarse kleur en hout.

De nieuwe brede school krijgt meerdere speelplekken. Voor de onderbouw bestaat deze in aansluiting op de aangrenzende voormalige kloostertuin, uit speelnatuur: groenrijk, deels met bomen, boomhutten en gedeeltelijk verhard en onverhard. De brede (tribune)trap aan het gebouw leidt naar de speelplek op het dak voor de kinderopvang en ook onderbouw. Deze speelplek is geïnspireerd op het strakke maar gevarieerde Hollandse polderlandschap met akkers, weiden, maisvelden, groenwallen, moestuinen en sloten. De kinderopvang krijgt speelplekken aan de zuidzijde (begane grond): houten pergola’s met groen schermen deze plekken af van de omgeving. De speelplekken voor de onderbouw en kinderopvang, evenals de trap, zijn alleen voor deze kinderen toegankelijk. Voor de kinderen van de bovenbouw komt een openbare speelplaats op het Kennedyplein. Het ontwerp hiervoor volgt nog.

Naar verwachting start na de zomer de bouw van de brede school en is het nieuwe gebouw eind 2013, begin 2014 gereed. Een deel van het Kennedyplein, waaraan de brede school ligt, wordt ook in 2013 gerealiseerd.

Reageer op dit artikel