nieuws

Heren 5 renoveert Zwolse bloemkoolwijk

Geen categorie

In de Zwolse wijk Ittersumerlanden renoveerde Heren 5 in opdracht van de Zwolse corporatie SWZ een bloemkoolwijk uit de jaren tachtig. In plaats van een grootscheepse en dure stedebouwkundige ingreep, concentreerde het bureau zich op de technische, functionele en esthetische verbetering van de bestaande architectuur. Het resultaat: tevreden bewoners die zich weer inzetten voor hun wijk.

Heren 5 renoveert Zwolse bloemkoolwijk

 

Uitgangspunt voor de renovatie waren de gesprekken die Heren 5 voerde met de bewoners van de wijk. Deze bleken vooral waardering te hebben voor de groene omgeving en het dorpse karakter van de buurt. De ontwerpers kozen ervoor om deze beleving te versterken. De generieke bestaande architectuur is verruild voor een karaktervolle materialisatie en detaillering. Door de gootlijn omlaag te halen en de bovenbouw uit te voeren in zwartgeverfde houten planken, ontstaat een ander gevoel voor schaal.

 
Ittersumerlanden voor

 Ittersumerlanden na

Doordat de woonblokken in Ittersumerlanden ten opzichte van elkaar verspringen, zijn de blinde gevels dominant aanwezig in het wijkbeeld. Daarnaast zijn de achterbouwsels van de woningen goed zichtbaar, wat een rommelig beeld oplevert. In het ontwerp van Heren 5 kregen de hoekwoningen dan ook extra aandacht. Door de blinde gevels goed te materialiseren en te voorzien van een extra raam, vormen deze nu goede oriëntatiepunten in de wijk. Een uitbouw vergroot het oppervlak van de blinde gevels, waardoor een nieuwe contour ontstaat die opnieuw refereert aan de typologie van de boerenschuur. Daarnaast zijn de rommelige achterkanten aan het zicht onttrokken.

Het volledige artikel is te lezen in de Architect, januari 2012.

Reageer op dit artikel