nieuws

Transparante groene kamer voor verslaafden

Geen categorie

Verslavingszorgverlener Brijder is een verrassend open en toegankelijke kliniek rijker. Het gebouw staat op het GGZ-terrein aan de Monsterseweg in Den Haag en is ontworpen door Arpros architecten. De buitenruimte is in nauw overleg met architect en gebruiker ontworpen door Vollmer & Partners.

Transparante groene kamer voor verslaafden

Brijder is gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van verslavingen en de bijkomende problematiek en in het verbeteren van de kwaliteit van leven van de cliënten. De cliënten hebben chronische problemen en zijn kwetsbaar voor terugval en maatschappelijke teloorgang. De behandeling wordt zowel ambulant als klinisch verleend, afhankelijk van de behandelingsfase.

 

Groene kamer

Een geborgen, ontspannen en groene omgeving past daar het beste bij. In het ontwerp van gebouw en landschap hebben Arpros en Vollmer Partners daarom veel aandacht besteed aan de interactie tussen binnen en buiten. Als in een groene kamer is het gebouw geland in de bosrijke omgeving. Door de gekozen kruisvormige opzet voegt het gebouw zich ontspannen in het bestaande bos, om zoveel mogelijk ruimte te bieden aan de groene, weldadige sfeer van de omgeving. In sommige delen reiken de bomen tot aan de gevel, in andere delen wordt een fraai doorzicht geboden. Met name in de centrale hal komt dit tot uitdrukking.

Openbaar binnenplein

De woon- en behandelvoorzieningen in aparte bouwdelen zijn met elkaar verbonden via een ‘vertredingsgebied’ dat functioneert als openbaar binnenplein, waaraan de hoofdentree en de functies zijn gelegen. De grote glaspuien geven ruim doorzicht en laten het groen haast letterlijk het gebouw in stromen. De vloer van flagstones versterkt dit effect door van binnen naar buiten te krullen. De ruim overstekende kap en de glooiing met zwerfkeien als zitplek vormen allemaal onderdeel van een healing environment. Beplanting, daglicht, terrassen, bestrating en een visuele relatie met de groene omgeving zorgen voor een overgangsfeer van binnen naar buiten.

Reageer op dit artikel