nieuws

Koninginnenbank exclusief voor bijen

Geen categorie

Stroom Den Haag opent het zomerseizoen met de opening van de Koninginnebank. Niet een bank voor de Koningin en ook geen bank om op te zitten, maar een bank voor maar liefst twintig koninginnen en hun bijenvolken. Aan het eind van het seizoen zullen zij hier overwinteren waarna zij volgend jaar worden uitgezet in de stad.

Koninginnenbank exclusief voor bijen

 

De honingbij staat centraal in het kunstproject Honing Bank dat de Franse kunstenaar Olivier Darné en het collectief Le Parti Poétique in opdracht van Stroom Den Haag ontwikkelt. Darné is al tien jaar door de bij gefascineerd, als imker en als kunstenaar.

De Koninginnenbank naar ontwerp van Olivier Darné + Le Parti Poétique verrijst op de achterplaats van Stroom Den Haag. Onder het toeziend oog van Imkersvereniging Den Haag e.o. worden er 20 koninginnen en 200.000 bijen grootgebracht en onderhouden. Zij vormen de schatkamer van de Honing Bank, het internationale project dat het belang van de bijen voor het kwetsbare ecosysteem visualiseert. Het kunstwerk nodigt niet alleen uit tot de ontwikkeling van een duurzamer gebruik van de openbare ruimte, maar ook tot het vergroten van bewustzijn in de omgang met elkaar en met onze leefomgeving.

 Bestuivingsproces Honingkamer

Om het project te steunen heeft Stroom een Bijenspaarreking geopend. Het ingelegde kapitaal wordt aangewend voor de realisering van de Koniginnenbank, de Bestuivingskamer, de verzorging en het onderhoud. Hiervoor krijgt u honing en een spaarbankboekje (ontworpen door Olivier Darné). De bijdrage bedraagt minimaal 10 euro. Storten kan op de rekening van Stroom 605409 o.v.v. Honing Bank

Reageer op dit artikel