nieuws

Amazonica Dome in Diergaarde Blijdorp

Geen categorie

De Amazonica Dome ontworpen door Arc2 architecten is de nieuwste aanwinst van het themadeel ‘Zuid-Amerika’ in Diergaarde Blijdorp. In deze lichte constructie komen bezoekers in de wereld van de Amazone terecht. Een rivier, reptielen, schildpadden en vlinders krijgen een plaats in een natuurlijke biotoop van fauna en flora.

Amazonica Dome in Diergaarde Blijdorp

 

Onder de 56 meter overspannende omhulling met een houten skelet is het gebied vrij in te richten zonder hinder van kolommen.

Versmelten met het landschap

Voor de opdrachtgever was de natuurlijke inpassing van de dome van groot belang. Daarom is hij omgeven door een talud met aan weerszijden twee entrees. Aan de oostelijke zijde is de koepel afgesneden. Het ochtendlicht valt hier direct binnen.

Technieken

De geodetische koepelvorm is handig voor het overkappen van grote ruimten. De ingewerkte EFTE foliekussens laten UV-licht door dat erg belangrijk is voor de biotoop. In de koepel wordt zo een tropisch klimaat gecreëerd. Het ventilatiesysteem beschikt onder andere over warmteterugwinning en een slimme regeling voor beperking van het energieverbruik.

Goed voor het milieu

De koepel is milieuvriendelijk en duurzaam door de lage milieubelasting bij de productie. De constructie zorgt ervoor dat er met een minimum aan materiaal en energie een maximum aan volume wordt gerealiseerd. Aan het einde van de levenscyclus kan de koepel gedemonteerd en de materialen hergebruikt worden.

Reageer op dit artikel