nieuws

West 8 wint Yongsan National Park Competition

Geen categorie

Team West 8 is de winnaar van de ‘Yongsan national Park Competition’. Het park komt in Seoul op de plaatst waar nu een ommuurde militaire basis van Japan en later het Amerikaanse leger staat. Het terrein is sinds 100 jaar afgesloten geweest voor bezoekers. Voor het park is een budget van $1.2 miljard gereserveerd.

West 8 wint Yongsan National Park Competition

 West 8 + IROJE architecten & maakten een masterplan waarin de Koreaanse zienswijze op genezing centraal staat. Genezing is in Korea gebaseerd op drie fundamentele niveaus van genezing: Sam Cheon Li Geum Su Gan San. Het nieuw aan te leggen schiereiland wordt door het Koreaanse volk beschreven als ‘Sam Cheon Li geum Su Gang San’. Dit  betekent ‘de bergen en de rivieren zijn allemaal met elkaar verbonden en in goud geborduurd’.

Zij zien de bergen en de rivieren als een plek waar men elkaar kan ontmoeten. Het maakt deel uit van de collectieve perceptie naar de fysieke wereld. West 8 heeft hier op ingehaakt en heeft het vergeten landschap, het landschap in de ommuurde basis, niet alleen fysisch en visueel willen herstellen maar ook mentaal.

 

Aangelegd meer

Het centrale deel van het park wordt uitgegraven voor een meer. De uitgegraven grond wordt (her)gebruikt om het park een natuurlijk Koreaans landschap te geven. Een landschap met een geherstructureerd watersysteem met beekjes, vijvers en lotusbassins. Rond het meer worden natuurlijke bossen en glooiende weilanden aangelegd.

Geschiedenis blootgelegd

De locatie van het park symboliseert een extreem turbulente geschiedenis van oorlog en bezetting die deel uitmaken van de geschiedenis van Korea. Door de bestaande gebouwen en wegen te hergebruiken worden deze sporen en lagen in de geschiedenis blootgelegd. Waar de oude gebouwen worden afgebroken wordt de footprint hergebruikt. Deze plaatsen hebben de naam ‘Madang’ (Koreaans voor open plein met verschillende programma’s). De Madangs zijn eenvoudige granieten platforms in het glooiende parklandschap. In het nieuwe park worden zij gebruikt voor sociale activiteit.

Al meer dan 100 jaar is de Yongsan locatie van de stad afgesneden door een beveiligde muur. Door het vertrek van het Amerikaanse leger heeft de stad een unieke kans gekregen om het gebied terug te winnen voor publiek gebruik en dient tegelijkertijd als stadsuitbreiding.

West8 Korea 

Aansluiting stad en park

De aansluiting tussen stad en park is divers en veelzijdig, zo zijn er ommuurde tuinen, rivieren, gebieden voor nachtleven en een nieuwe woonwijk. Om te voorkomen dat drukke verkeerswegen de verbinding met de stad belemmeren worden verschillende voetgangersbruggen aangelegd die dienen als iconische toegangspoorten tot het park. Deze sluiten aan op het ritueel binnengaan van het park.

Finalisten

West 8 nam het op tegen:
• James Corner Field Operations (US) + Samsung Everland (Korea)
• GroupHan Associate (Korea) + Turenscape (China)
• Dongsimwon Landscape Design + Oikos Design (Nederland)
• Synhwa Consulting (Korea) + SeoAn RD Landscape Design (Korea)
• Seo-Ahn Total Landscape (Korea) + M.A.R.U. (Korea)
• CA Landscape Design (Korea) + Weiss / Manfredi (U.S.)
• CTOPOS (Korea) + SWA (US)

Reageer op dit artikel