nieuws

Publieksprijs Gebouw van het Jaar geschrapt

Geen categorie

De eerste publieksprijs van BNA Gebouw van het Jaar wordt niet uitgereikt. Dat heeft de Bond van Nederlandse Architecten besloten na signalen over onwaarschijnlijk stemgedrag. De BNA kan daardoor geen eerlijke uitslag garanderen.

Publieksprijs Gebouw van het Jaar geschrapt

In de statistieken van de website zag de bond op ongebruikelijke tijdstippen ongebruikelijke aantallen stemmen binnenkomen. Daardoor kan zij geen garanties geven op een eerlijke uitslag. Het doel van de publieksprijs, de discussie over architectuur aanzwengelen, verschuift dan naar de achtergrond.

Volgend jaar anders

Dit neemt niet weg dat de publieksprijs door de deelnemende architecten werd aangegrepen om hun werk in de etalage te zetten. De bureaus zetten allerlei slimme en eerlijke marketingacties in om het publiek te bereiken: van extra prijzen tot advertenties in landelijke dagbladen. Ook de opdrachtgevers en de gebruikers toonden zich vaak actief in de race om de publieksprijs. De BNA wil de publieksprijs dan ook wel handhaven en zoekt voor volgend jaar een andere stemmethode.

Juryprijs

Deze juryprijs wordt uitgereikt op woensdag 16 mei 2012 in het EYE Filminstituut in Amsterdam.

Reageer op dit artikel