nieuws

Officiële opening Sphinxpark Maastricht op 26 mei

Geen categorie

Het Sphinxpark, tijdelijk park in de binnenstad van Maastricht, wordt op zaterdag 26 mei officieel geopend. In het tijdelijke park komen verschillende vraagstukken over de verhouding van de stad tot het landschap aan de orde, zoals krimp, stadslandbouw, sociale cohesie en burgerparticipatie.

Officiële opening Sphinxpark Maastricht op 26 mei

De eerste onderdelen van het programma dat tot 1 juli 2013 duurt zijn nu zichtbaar. In samenwerking met het Landhuis in Maastricht is een kleine stadslandbouwpraktijk ontwikkeld. Samen met een grote groep vrijwilligers is in de afgelopen twee maanden een ‘community garden’ gestart, die de basis vormt voor een kleine lokale voedselketen.

Ook in het Sphinxpark te bekijken is het prototype van de ‘bijenpaal’ van Bee Collective. Dit initiatief van Studio Kernland, Meier+Moor, Robin van Hontem Productdesign en Werkmannen, heeft als doel in de stad bijen te houden én dit aantrekkelijker te maken voor meerdere mensen.  In het tijdelijke park worden de bijen gezamenlijk gehouden door een groep startende imkers uit de regio.

Daarnaast is een aantal interventies van het project ‘Plaatsen van Herinnering’ van Karin Peulen te zien. Peulen gaat in samenwerking met andere kunstenaars, archeologen, filosofen en studenten beeldende kunst in op het vraagstuk van landschap, erfgoed en herinnering, onderwerpen die als vanzelfsprekend zijn verbonden aan dit voormalige industrieterrein.

De resultaten van de onderzoeken met een meer stedebouwkundige invalshoek, uitgevoerd door Studio Stad uit Maastricht en de Fachhochschule Düsseldorf, zullen in de zomer en het najaar te zien zijn. Tijdens de opening worden maquettes gepresenteerd van deze projecten.

De entree van het Sphinxpark is via de Boschstraat 24 (naast Infocentrum Belvédère) of bij de ingang aan het Maagdendries.

Reageer op dit artikel