nieuws

Dossier #Milaan2012.2: straat

Geen categorie

Hoe ziet het interieur van de toekomst er uit? Dit is te zien op de Salone del Mobile, de grootste meubelbeurs ter wereld, waar jonge en gerenommeerde ontwerpers samen met belangrijke meubelmerken allerlei innovaties presenteren. Vakredacteur interieur & design Marit Overbeek stelt een speciaal trenddossier samen van de belangrijkste ontwikkelingen die ze zag in Milaan. Trend 2: straat.

Dossier #Milaan2012.2: straat

Materialen waarmee de straten van de stad worden gemaakt, bevinden zich steeds vaker in het interieur. In Milaan waren beton, steen, baksteen en tegels niet op de vloer, maar op tafels en in lampen toegepast. Soms wordt het echte materiaal gebruikt, maar soms zijn er ook nieuwe materialen gebruikt die dezelfde esthetiek als deze bouwmaterialen hebben.

Illusies

Bij de collectie die Moroso maakt voor kledingmerk Diesel, was bijzettafel Piston te zien. Deze lijkt zo uit de betonmolen te komen, maar is eigenlijk van keramiek en afgewerkt met glanzende lak.
Accademia vertaalt de ‘straat’mode het meest letterlijk naar een meubel: de bijzettafels uit de serie Katana hebben bladen van beton of steen, waar een patroon is ingefreesd dat je herkent van grote grijze trottoirtegels.

Marmer en lava

Hengé, een relatief nieuw Italiaans meubelmerk, introduceert een tafel met een blad van ‘cappuccino natural stone’, een natuursteen met een fraaie tekening die op marmer lijkt. Het blad van tafel Soprano, een ontwerp van Silvia Prevedello, is dun en naar de randen toe schuin afgesneden. Ook toonde het bedrijf de W en de R Table, salontafels met een blad van lavasteen, dat gedolven is bij de vulkaan Etna.

Stevige basis

De Barrel Lamp van Nieuwe Heren, uitgebracht door het nieuwe Nederlandse meubelmerk New Duivendrecht, staat op een betonnen voet. Deze was nodig om het oorspronkelijke ontwerp te ondersteunen: een enorme theaterschijnwerper, gebaseerd op de iconische spots zoals in de films van Batman zijn gebruikt. Ook in de nieuwe versie, die bestaat uit hout, staal en beton, zijn de materialen zo puur en eerlijk mogelijk gebruikt. Een betonproducent in Helvoirt is verantwoordelijk voor de fabricage van de lampvoet.

Tegels en marmer

De Belgische ontwerper Jens Praet, werkzaam in het Italiaanse Chianti, experimenteert volop met ambacht en industrie, met harde en zachte materialen en de esthetiek daarvan. In de wijk Lambrate toonde hij zijn ontwerpen Processus en Inverso. Processus heeft een blad van 721 met de hand beschilderde tegels op een walnoothouten frame. De decoratie toont het productieproces: de honingraatstructuur op de tegels refereert aan de binnenkant van het blad. De bijkomstigheid is een fraai, oriëntaals patroon.
De kast Inverso bestaat uit marmeren blokken met spaanplaat. Door de planken te lakken, worden ze een elegant en glanzend materiaal in plaats van een budgetproduct.
Ook in zijn serie Shredded speelt Praet met hard en zacht: terwijl de meubelen er uitzien als zwaar graniet, zijn ze in feite van papiersnippers vervaardigd. Het papier is met hars in een mal vermengd en droogt keihard op.

 

 

Reageer op dit artikel