nieuws

Dossier #Milaan2012.1: Vlechtwerk

Geen categorie

Hoe ziet het interieur van de toekomst er uit? Dit is te zien op de Salone del Mobile, de grootste meubelbeurs ter wereld, waar jonge en gerenommeerde ontwerpers samen met belangrijke meubelmerken allerlei innovaties presenteren. Vakredacteur interieur & design Marit Overbeek stelt een speciaal trenddossier samen van de belangrijkste ontwikkelingen die ze zag in Milaan. Trend 1: vlechtwerk.

Dossier #Milaan2012.1: Vlechtwerk

Om aan de behoefte aan eerlijk, ambachtelijk vervaardigde producten en vertrouwde, traditionele beelden te voldoen, grijpen ontwerpers en producenten massaal terug op weeftechnieken. Maar met het oubollige imago van riet en rotan werd op de Salone del Mobile dit jaar korte metten gemaakt. Door andere materialen te gebruiken voor het vlechtwerk, zoals leer, metaal, touw en kunststof, hebben de meubels een moderne ‘look and feel’.

Vlechten met touw

Varaschin, het Italiaanse meubelmerk dat zich al sinds de oprichting in 1969 specialiseert in weeftechnieken, kiest ieder jaar een nieuw materiaal uit waarmee ze het eigen ambacht verder brengen. Dit jaar is dat touw. Babylon is een serie stoelen en banken met een stalen frame, waarvan gespannen, dikke touwen rug- en zitleuningen vormen. Dit is een ontwerp van Giopato & Coombes. Designer Anki Gneib maakte de stoeltjes Cricket, waarvoor fijner touw is gebruikt, voor aan de eettafel.

 

Plastic fantastic

Voor Driade ontwierp het Scandinavische ontwerpduo Frederiksson Stallard de Rimini-serie: buitenmeubelen van gevlochten gekleurd kunststof. Vooral de  lounger (zie foto hierboven) is fraai. Vlechtwerk zie je veel terug in buitenmeubilair. Specialist daarin is Kettal, een Italiaans merk dat bezig is met een comeback. Voor hun producten van geweven kunststof vragen zij tegenwoordig gerenommeerde ontwerpers als Hella Jongerius en Patricia Urquiola.
Laatstgenoemde ontwierp de serie Vieques. Naast vloerkleden van kunststof vezels, bevat deze stoelen van geweven en geperst pvc. Dit materiaal, genaamd Nido d’Ape, en de techniek om het te weven is in twee jaar ontwikkeld door Kettal en Urquiola. De stoelen zijn kleurecht en weerbestendig, en hebben toch een textiele, zachte uitstraling. De driedimensionale weeftechniek zorgt voor een bijzonder fijn patroon, als van kaasdoek. Ook zijn er kleine hutjes van dit materiaal gemaakt (zie foto onder), genaamd Cottage.

 

Staal en papier

Staalvlechten associeer je niet langer met de bouw, nu La Cividina laat zien hoe er prachtige fauteuils van kunnen worden gemaakt. De stalen repen zijn bekleed met leer en door de vorm zit de Aria bijzonder comfortabel.
De Duitse ontwerper Sebastian Herkner maakte een nieuwe versie van de rieten mand voor Moroso. Bijzettafel annex opbergbak Basket is gemaakt van papiervezel, een materiaal dat hij ontdekte na een bezoek aan een papiervezelfabriek in Spanje. Hij ontwikkelde hier draden van, die hij samen met een mandenvlechter uit Beieren toepaste rondom een stalen grid.

 

Reageer op dit artikel