nieuws

DNB: bankentaks slecht voor huizenmarkt

Geen categorie

De invoering van de verdubbelde bankenbelasting leidt in het zwartste scenario tot een verdere daling van de huizenprijzen met 19 procent in 10 jaar. Ook voor de economie pakt de maatregel slecht uit: in het ergste geval dalen de consumptie en investeringen in diezelfde periode met 5 procent.

DNB: bankentaks slecht voor huizenmarkt

 

 

Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) uit een analyse op verzoek van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). De toezichthouder houdt wel de nodige slagen om de arm. Het gebruikte model kent een ruime foutmarge en er zijn gunstiger scenario’s denkbaar. In het slechtste scenario drukt een bankenbelasting met een opbrengst van 600 miljoen euro de kredietverlening met ongeveer 20 miljard euro per jaar. Banken kampen toch al met slechte marktomstandigheden en hogere liquiditeitseisen en houden dan helemaal weinig over om uit te lenen.

Lees verder op Vastgoedmarkt

 Een ander scenario heeft minder zware gevolgen.

Reageer op dit artikel