nieuws

Winnaars prijsvraag boosterstation Hoogvliet bekend

Geen categorie

Bureau Zondag en dNA zijn door het warmtebedrijf Rotterdam geselecteerd voor de uitwerking van een boosterstation in Hoogvliet. Hun ontwerp ‘Meander’ werd uit 42 inzendingen gekozen voor realisatie. Tweede is ASAS, arjan scheer architectuur stedenbouw geworden.

Winnaars prijsvraag boosterstation Hoogvliet bekend

 

Meander van Bureau Zondag en dNA, speelt volgens de jury in op de wens van de opdrachtgever om het industriële gebouw op te laten gaan in de parkachtige omgeving.

In de gevel van cortenstaal is de Maas, levensader van de regio Rotterdam , geperforeerd. De rivier wordt als een zachte gloed zichtbaar vanaf de weg. Dit wekt de nieuwsgierigheid, waardoor bewoners en passanten het Oudelandse park, een mooi natuurgebied in stedelijke omgeving, sneller zullen bezoeken. Op de plek van het gebouw zijn informatiepanelen te vinden over warmtetransport, de duurzame ambities van het warmtebedrijf en de karakteristieken van het park.

 Booster_2 

Van dezelfde gevelpanelen wordt een bank in het park geplaatst, aan de overzijde van het pad dat langs het gebouw loopt. Vanaf de bank heeft men zicht op het naastgelegen water en de begraafplaats aan de overkant. In het gebouw zelf komen twee bomen te staan die in stijl zijn met het park. Op deze wijze is een nieuwe buitenruimte in het park gedefinieerd.

Inzending ASAS

Het ontwerp van ASAS bestaat uit een begroeid talud en een toegankelijk dak op een natuurlijke plek in het park. De ophoging in het landschap wordt veroorzaakt door de leidingen van het stadsverwarmingswater die hier boven komen. De prefab betonnen dakrand is vormgegeven als een fraaie parkbank. Op verschillende plekken is de techniek zichtbaar gemaakt door in de gevel delen op te nemen met een transparant metalen roosterwerk.

Boosterstation

Het Boosterstation is onderdeel van warmtenet door Rotterdam-Zuid waarmee 50.000 huishoudens en het Maasziekenhuis door restwarmte, afkomstig van industrie uit de Rotterdamse haven, worden verwarmd.

Het Warmtebedrijf Rotterdam en projectuitvoerder Visser Smit Hanab dragen samen met de winnende architecten zorg voor de realisatie van het gebouw.

Reageer op dit artikel