nieuws

Patrick Teuffel nieuwe hoogleraar Innovative Structural Design TU/e

Geen categorie

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft met ingang van 1 juli 2012 prof.Dr.-Ing. Teuffel (1970) benoemd tot deeltijdhoogleraar (0,4 fte) Innovative Structural Design (ISD) bij de faculteit Bouwkunde.

Patrick Teuffel nieuwe hoogleraar Innovative Structural Design TU/e

 

 

 

Het portfolio van Teuffel is te verdelen in drie hoofdgroepen: bouwkundige draagconstructies, textielconstructies en speciale constructies. Voorbeelden op het gebied van draagconstructies zijn het ESTA hoofdkantoor in Senden (Duitsland) en het Temporary Visitor Center Qasr Al-Hosn in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Een modulair multipurpose sporthalsysteem in Noorwegen en strandpaviljoen Bries in Noordwijk vormen voorbeelden op het gebied van textielconstructies. Een voorbeeld van speciale constructies wordt gevormd door de sculptuur Poly Stelle in Tokio (Japan) en ondersteuningsconstructies voor zonne-energiecentrales.

Teuffel studeerde van 1991 tot 1996 Civiele Techniek aan de Universiteit van Stuttgart met als afstudeerrichting Conceptual Structural Design. Vervolgens was hij van 1997 tot 1999 als constructief ontwerper werkzaam bij ingenieursbureau Arup in Londen. Van 1999 tot 2003 was hij onderzoeker aan het Institute for Lightweight Structures and Conceptual Design (ILEK) van de Universiteit van Stuttgart. Teuffel promoveerde in 2004 op het gebied van constructief ontwerpen, te weten op Design of Adaptive Structures.

Sinds 2003 is Teuffel directeur van zijn eigen firma Teuffel Engineering Consultants in Stuttgart. Van 2006 tot 2008 was hij voor 0,4 fte senior lecturer in Architectural Engineering aan de University of Leeds (UK). In 2008 werd hij benoemd tot 0,4 fte hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. In april 2012 legde Teuffel het leeuwendeel van zijn werkzaamheden in Delft neer. Hij blijft echter als gast in Delft betrokken om een promotieproject af te ronden.In Delft heeft hij samen met prof.ir. M.F. Asselbergs vorm gegeven aan de leerstoel Bouwconstructie Integratie & Coördinatie.

Ontwerpprojecten, de realisatie van prototypes en excursies geven -naast colleges- vorm aan het onderwijs, aldus Teuffel. Onderwerpen die hij aan bod wil laten komen zijn de principes van constructies, lichtgewicht constructies, optimalisatie, slimme materialen, textielconstructies en adaptive systems. In het masteronderwijs streeft hij naar onderzoeksgedreven afstudeerscripties en wil hij een verbinding met promovendi tot stand brengen.

In het onderzoek van de leerstoel ISD legt Teuffel de focus op lichtgewicht en adaptive structures. In het kader van lichtgewicht constructies maakt hij gebruik van numerieke modellen en prototypes om ontwerp- en uitvoeringsproces te optimaliseren. Daarnaast verricht hij onderzoek naar het ontwikkelen van ‘smart skins’ door gebruik van textiel en slimme materialen. Op het gebied van adaptive structures legt hij de link naar biologische systemen. Slimme materialen creëren variabele eigenschappen in vorm, stijfheid, viscositeit en transmissie. In dit onderzoek legt hij de verbinding met integrale criteria, zoals die met betrekking tot licht, akoestiek en wind.

 

Reageer op dit artikel