nieuws

Meet de Architect: programma compleet!

Geen categorie

Op 17april vindt de tweede editie van Meet de Architect in Pakhuis de Zwijger plaats. Tijdens dit evenement brengen de redactie, architecten, constructeurs en andere professionals het aprilnummer tot leven, met presentaties van state of the art onderzoeken en ontwerpen, innovaties en producten.

Meet de Architect: programma compleet!

 

 

 

Het programma van de avond is al helemaal rond! De avond begint om 19:30 en staat onder leiding van Harm Tilman.

Musicerende architect

We beginnen en eindigen de avond met een optreden van architect Mathijs Cremers onder de naam yellowKEP. Hij is werkzaam als projectarchitect bij Bureau SLA en maakt tevens al jaren muziek.

Op zijn audioblog kun je alvast luisteren naar de liedjes die Mathijs maakt: “Hier verzamel ik mijn schetsen, zij aan zij met foto’s die ik maakte in het tijdsgewricht waarin ook het liedje ontstond. Ik verzamel het voor mezelf, maar meekijken en luisteren mag altijd.”

Mathijs Cremers 

Stand-up column

Voor het aprilnummer schreef Renze Evenhuis, architect bij Broekbakema een column, getiteld ‘Snel schakelen’. Hij komt langs om in een paar minuten toe te lichten hoe hij als jonge architect een enorme ontwikkeling heeft kunnen doormaken, ondanks – of misschien wel dankzij – de crisis.


Renze Evenhuis

De toekomst construeren

Thijs Huijsmans, constructief ontwerper bij DHV, houdt in ongeveer vijf minuten een pleidooi voor aanpasbare constructies. Volgens hem zijn deze een must in de toekomst, want ze zijn in staat te reageren op de dynamiek in de markt, nieuwe gebruikerswensen en technologische ontwikkelingen.

Maar dit vraagt wel een compleet andere manier van ontwerpen van architecten. Huijsmans gaat hierover onder andere in gesprek met RoAd of zij dit zien zitten. 

 Dit ontwerp van Zaha Hadid voor het Aquatics Olympisch zwemstadion in Londen is ontworpen voor enkele duizenden toeschouwers, maar het kan tijdens de Olympische Spelen worden uitgebreid naar enkele tienduizenden.

Ontwerpen in de ‘Dark Matter’

Hoe kunnen we sociale steden ontwerpen? Deze vraag stond centraal tijdens de conferentie Social Cities of Tomorrow, georganiseerd door The Mobile City, Virtueel Platform en ARCAM op 17 februari in het MC theater op het Westergasterrein in Amsterdam.

Om als ontwerper echt te kunnen maken wat je voor ogen staat en wat volgens jou relevant is voor sociale steden, moet je je volgens keynote spreker Dan Hill verdiepen in ‘Dark Matter’, zoals economische en sociale data, financiën, wetgeving, bureaucratie en verschillende belangen. Al deze zaken beïnvloeden de uitvoering van een project; gemiddeld kosten ze 83 procent van de tijd.

Vakredacteur Merel Pit meent dat architecten kunnen hun positie versterken door niet af te wachten tot een opdrachtgever bij ze komt met een concrete opgave, maar door (mede) vorm te geven aan de opgave en zelf ervoor te zorgen dat het project wordt uitgevoerd.


Merel Pit

Wint architectuur bij DBFMO-contractvormen?

Recent is de Kromhout Kazerne in Utrecht opgeleverd. Dit is het grootste project in Nederland dat in een DBFMO-constructie is gerealiseerd. Jeroen van Schooten, oprichter en directeur bij Meyer en Van Schooten Architecten, licht de opgave toe waarvoor hij stond en vertelt welke rol als architect hij heeft vervuld. Centraal staat de prikkelende vraag: wint architectuur bij DBFMO-contractvormen?

Twee van de kantoorgebouwen op de Kromhout Kazerne.  Fotograaf Jannes Linders

Drink Meet

Klets bij met vakgenoten, luister naar lekkere muziek en pitch je project of je onderzoek bij één van onze vakredacteuren en maak kans op een publicatie in het tijdschrift of op de website.

Aanmelden?

Enthousiast geworden? Wil je deze avond absoluut niet missen? Meld je dan aan via www.meetdearchitect.nl/aanmelden. De avond is speciaal voor abonnees gratis en je mag een introducé mee nemen. Hopelijk zien we jullie 17 april!

 

Reageer op dit artikel