nieuws

Gemeente moet filmmuseum EYE kopen

Geen categorie

ING wil dat de gemeente Amsterdam het nieuwe filmmuseum EYE koopt. Volgens de bank lukt het niet om een andere koper voor het pas geopende pand aan het IJ tegenover Centraal Station te vinden en moet de gemeente daarom een in 2009 gemaakte afspraak nakomen. Die luidde dat als het gebouw onverkoopbaar bleek, Amsterdam onder voorwaarden de eigenaar zou worden van het pand.

Gemeente moet filmmuseum EYE kopen

De gemeente voelt daar niets voor, omdat er wel degelijk een andere geïnteresseerde in het spel is, zei een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest vrijdag naar aanleiding van een artikel hierover in de Volkskrant. In een brief aan ING schrijft de wethouder dat de bank weliswaar de drie benodigde schriftelijke afwijzingen aan andere partijen heeft overlegd, maar dat er nadien bij de gemeente een bericht is binnengekomen van een geïnteresseerde die aan ING een bod van 20 miljoen euro heeft uitgebracht. De bank zou daarop niet hebben gereageerd.

Van Poelgeest wil nu dat ING eerst in gesprek gaat met de nieuwe bieder. Het lijkt erop dat de financiering het grootste knelpunt is. De marktpartij zou willen dat ING een hypotheek verstrekt voor een groot deel van de aankoopprijs. Een woordvoerster van de bank kon vrijdag geen commentaar geven op de kwestie.

De afspraak uit 2009 hield onder meer in dat indien niet binnen 3 maanden na oplevering van het museum een geschikte marktpartij was gevonden, de gemeente de aankoop op zich zou nemen. De termijn is inmiddels verstreken en volgens ING is de voornaamste reden voor onverkoopbaarheid de subsidiestructuur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die onder vuur ligt. Die zou tegemoet komen in een flink deel van de huur voor het kostbare pand.

Koningin Beatrix opende vorige week het nieuwe filmmuseum. Op de feestelijke avond ontbraken echter de ontwerpers, de Oostenrijkse architecten. Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl (DMAA) bleven weg omdat ze het niet eens waren met enkele aanpassingen in het interieur.

ANP

Reageer op dit artikel