nieuws

Eerste paal Lely Groep Campus

Geen categorie

Deze week wordt de eerste paal geslagen van de Lely Groep Campus in Maassluis. De nieuwbouw komt op het huidige terrein. In de Campus komen het hoofdkantoor, een productiehal en een R&D Center. ConsortArchitects uit Rotterdam is betrokken bij de locatie, het ontwerp en voert de bouwdirectie. Samen met Plein06 maakte het bureau het Masterplan en legde de toekomstvisie, beeldkwaliteit en de landschappelijke inpassing van de totale campus vast.

Eerste paal Lely Groep Campus

Architect Machiel Hopman van ConsortArchitects koos voor een hoofdvolume met aan weerszijden twee langgerekte vleugels die ten opzichte van het maaiveld worden opgetild. De glasgevels van het kantoor hebben uitzicht over het authentieke polderlandschap van Midden-Delfland. Achter de grote glasgevels wordt samen met ingenieursbureau IMd een staalconstructie van grote vakwerken over twee verdiepingen gerealiseerd. Hierdoor kunnen overspanningen tot 36 meter hoog worden gemaakt waaronder het expeditieverkeer door kan rijden. De vernieuwende staalconstructie geeft het gebouw een technische uitstraling die goed past bij het innovatieve en hightech karakter van de Lely Groep. De staalconstructie wordt grotendeels geprefabriceerd en in grote elementen met bijzonder transport aangevoerd en op de bouwplaats geassembleerd.

Breeam Scores

De Lely Groep ambieert een BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en voor de assemblagehal score ‘Outstanding’. Om dit niveau te behalen wordt in alle facetten van het project duurzaamheid geïntegreerd: meervoudig ruimtegebruik, het dak van de assemblagehal wordt door 580 personenwagens gebruikt als parkeerdek. Grote ramen in het dak van de hal zorgen voor natuurlijke lichtinval in de productieomgeving. Daarnaast ontwierpen ConsortArchitects en plein06 boven op de hal een groen dakpark. Hier kunnen werknemers in de openlucht overleggen, lunchen en sporten.

Duurzame maatregelen

– De volglazen gevel krijgt een glastype met een kwaliteit van drievoudig glas,
– Automatische buitenzonweringen
– Een warmte-/koude-opwekking (WKO) inclusief een warmtepomp. Op basis van bodemwater wordt aan een systeem voor asfaltverwarming gekoppeld.
– Een bio-WKK installatie draaiend op bio-olie gemaakt uit afval van klanten van Lely.
– Preventieve voorzieningen opgenomen voor windmolens en extra oplaadpunten voor elektrische auto’s.
– Besparing op waterverbruik, door een grijswatersysteem.

Buitenruimte

plein06 ontwierp de inrichting van de buitenruimte van het complex en ontwikkelde de visie op de landschappelijke inpassing in het poldergebied. Het ‘Lely eiland’ wordt een verzorgd en gecultiveerd gebied. Het weerspiegelt de hightech identiteit van de Lely Groep en de historische beginselen van het boerenerf. De buitenruimte is functioneel, eenvoudig en modern opgezet, waarbij de vormentaal en het kleurgebruik van de gebouwen en terreinen integraal op elkaar zijn afgestemd. Door duidelijke scheidingen, inrichting en materiaalgebruik van wegen en paden, ontstaat een logistiek systeem voor vrachtwagens, autoverkeer, fietsers en voetgangers.

Interieurplan

Lely voert samen met Artemis Interieurontwerp vormgeving uit Maassluis op het hoofdkantoor een pilot waarin het Nieuwe Werken wordt getest. De uitkomsten worden vertaald in de indeling en inrichting van de nieuwbouw. Om te zorgen voor een optimale en comfortabele werkomgeving voor de productiemedewerkers wordt er extra aandacht besteed aan het creëren van een ruime en lichte assemblagehal. Naast een uitgebalanceerde luchtbehandelingsinstallatie komt er midden in de hal een ultra grote plantenbak van 100 m2, die het zuurstof- en vochtgehalte in de hal reguleert.

Reageer op dit artikel