nieuws

Architecten boos over renovatie Hilton Maaskant

Geen categorie

Diverse architecten uitten de afgelopen dagen hun boosheid over de grootscheepse verbouwing en renovatie van het Hilton Hotel in Rotterdam. Het ontwerp van Hugh Maaskant uit 1963 is een van de laatste luxueuze interieurs uit de jaren zestig. Behalve dat de ingang naar de zijkant wordt verlegd, zal het interieur voor een groot deel worden gestript en krijgen andere delen een facelift.

Architecten boos over renovatie Hilton Maaskant

Wethouder Hamit Karakus gaf op 12 januari het officiële startschot voor de verbouwing en renovatie van het Rotterdamse Hilton. Het omvangrijke project kost ruim 30 miljoen euro en moet in 2013 zijn afgerond.

Fikse facelift

De renovatie van het hotel, dat Conrad Hilton in mei 1963 opende, wordt door projectbureau Turner & Townsend gerealiseerd. Het Britse architectenbureau RPW is samen met het ontwerpteam van Hilton verantwoordelijk voor de herinrichting. Alle 254 kamers en suites, de lounge bar, de executive lounge en de vergaderzalen worden gestript en opnieuw ingericht. Ook het restaurant krijgt een metamorfose: het wordt verplaatst naar de Kruiskadezijde van het hotel en krijgt 170 zitplekken. Ook zal de lobby een fikse facelift ondergaan.

 

Daarnaast wordt de ingang van de Kruiskade naar het Weena verlegd. Het is de bedoeling dat met deze hoofdingang de Coolsingel en het Hofplein een hele andere uitstraling krijgen. Er komt een luifel van 1 meter lang en 5 meter breed en het plein wordt aangepast, zodat auto’s kunnen voorrijden.

Luxueus 60’s interieur

Op Facebook en Twitter maken diverse architecten zich boos over deze plannen. Op haar Facebookpagina plaatste architectuurhistoricus Michelle Provoost en auteur van het boek ‘Hugh Maaskant, architect van de vooruitgang’, foto’s van het bestaande interieur en beelden van hoe het hotel zal worden.

Ze schrijft: “Over een paar maanden is er niets meer over van een van de meest legendarische sixties interieurs in Nederland. … De luxueuze collage van goud, marmer, glas en staal vertegenwoordigt het blije optimisme in de stad met de grootste haven ter wereld. Maar bovenal bevestigt het de unieke mix die Hugh Maaskant wist te maken van streng modernisme en ‘imperial monumentality’. De lobby van het Hilton geeft Rotterdammers en de bezoekers een directe band met de wereld van ‘Mad Men’, ‘Pan Am’ en vroege James Bond-films. Nu wordt het hotel gerenoveerd. Terwijl het exterieur van marmer, staal en glas opnieuw zal glanzen, zal het interieur verdwijnen achter een laag van generieke hotelmaterialen en meubelen.”

 
Foto’s van de Facebookpagina van Michelle Provoost, met boven het bestaande interieur van de lobby door Hugh Maaskant, onder beelden van hoe het zal worden.

Meer informatie

Lees de blog van de Rotterdamse ontwerper Marly Weemen over Rotterdamse wederopbouwarchitectuur en het Hilton Hotel.

Bekijk het filmpje van TV Rijnmond waarin Michelle Provoost door de lobby van het Hilton wandelt.

Lees de beschrijving van het Hilton Hotel op 100 jaar Architectuur in Rotterdam. 

Reageer op dit artikel