nieuws

Films Ai Weiwei op IFFR

Geen categorie

Gisteren is in Rotterdam de 41ste editie van het Internationaal Filmfestival van start gegaan. Tijdens deze editie worden ook films van de Chinese kunstenaar AI Weiwei getoond. Zijn films belichten de verborgen kanten van de Chinese samenleving. De films zijn onderdeel van Hidden Histories uit de hoofdsectie Signals.

Films Ai Weiwei op IFFR

 

 Hidden Histories bestaat uit speelfilms en documentaires waarin de makers een beeld schetsen van het nieuwe China. In tegenstelling tot de partijpropaganda wordt de kijker geconfronteerd met armoede, corruptie, ontworteling en wanbestuur. De titel is een statement op zich, het verborgene slaat eveneens op de makers die door de Chinese overheid worden tegenwerkt als zij hun films willen vertonen of uitbrengen. Toch worden ondanks deze beperkingen en minimale budgetten inhoudelijk en visueel krachtige films en documentaires gemaakt. Ai Weiwei is van de makers die de sociale misstanden aan de kaak durven stellen de bekendste. Tijdens het festival worden zes films, die hij zelf ‘sociale documentaries’ noemt gedraaid. In de films toont hij zich, in tegenstelling tot maker van conceptuele kunstwerken, als een vasthoudende onderzoeksjournalist.

IFRR tot en met 5 februari
Kijk voor het programma en informatie op www.filmfestivalrotterdam.com

Reageer op dit artikel