nieuws

De Slag om Nederland, deel 2: De school als vastgoedmagnaat

Geen categorie

In de serie De slag om Nederland: ‘De School als Vastgoedmagnaat’. Ook in deze aflevering gaan Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol op zoek naar de zeggenschap van de Nederlandse burger over de openbare ruimte. Dit maal wordt het Arcus College in Heerlen onder de loep genomen.
Bekijk de video in andere formaten.

De Slag om Nederland, deel 2: De school als vastgoedmagnaat

 

Het Arcus College in Heerlen wist in de afgelopen jaren 60 miljoen euro te sparen en werd zo het rijkste ROC van Nederland. Het geld werd koste wat het kost opzij gezet voor de bouw van een futuristisch scholencomplex. Het onderwijs werd er niet beter op: leraren werd opgedragen de examens niet te moeilijk te maken, onbevoegde docenten met tijdelijke contracten moesten de gaten in het lesrooster opvangen en een hele klas ging onterecht over.

Hoe kan het dat een onderwijsinstelling zijn belangrijkste taak zo kon verwaarlozen? Zijn die nieuwe gebouwen echt nodig? En wat moet er gebeuren met de acht panden die het Arcus college achterlaat in Heerlen, dat toch al kampt met enorme leegstand? We onderzoeken waarom de schoolbestuurders van Nederland graag allemaal de grootse willen hebben. 

De Slag om Nederland, De School als vastgoedmagnaat
VPRO, Nederland 2, 23 januari 20:25 – 21:00

Reageer op dit artikel