nieuws

52.500 nieuwe woningen in 2013

Geen categorie

De komende jaren zal de woningnieuwbouw zich binnen een bandbreedte van 50.000 tot 60.000 woningen bevinden. De afwikkeling van de schuldencrisis en de situatie op de woningmarkt ondermijnen de woningnieuwbouw sterk. Het aantal opgeleverde woningen zal tot en met 2013 blijven dalen. Dat jaar bereikt het aantal gereedmeldingen de bodem op 52.500 woningen. Dit blijkt uit de meest recente prognoses van BouwKennis.

52.500 nieuwe woningen in 2013

Voor een herstel van de nieuwbouwproductie is een opleving van de woningmarkt essentieel. Het aantal verkochte woningen zette al voor de kredietcrisis een daling in, maar kreeg door de recessie van 2009 een extra knauw. Inmiddels is er sprake van een vicieuze cirkel.

Door de problemen op de woningmarkt worden er nog altijd veel minder nieuwbouwwoningen verkocht dan voorheen. De financierbaarheid van nieuwe projecten is daarnaast problematisch. De instroom van nieuwe bouwvergunningen daalt hierdoor sterk. De malaise op de woningmarkt werkt door via de verkoop van nieuwbouwwoningen van tekening.

Voor herstel van de woningnieuwbouwproductie zijn een stabiele economie en woningmarkt nodig.Dit ligt nog niet in het verschiet. Sterker nog, gedurende 2011 werden de economische onzekerheden juist weer groter.Bij deze vooruitzichten past dan ook voorzichtigheid.

Lees het hele bericht op de site van Bouwkennis

Reageer op dit artikel