nieuws

Winnaars fotografiewedstrijd de Architect bekend!

Geen categorie

Met de foto ‘Parkspoor Noord’ heeft Ossip van Duivenbode uit Rotterdam de ‘de Architect fotografiewedstrijd’ gewonnen. De foto wordt afgedrukt op de cover van het oktobernummer, geheel gewijd aan binnenstedelijk bouwen. De jury was onder de indruk van de nonchalante en treffende manier waarop de winnaar de tijdgeest in beeld brengt.

Winnaars fotografiewedstrijd de Architect bekend!

Het winnende beeld maakt deel uit van een serie van drie foto’s waarin het binnenstedelijke bouwen in de volle breedte wordt getoond. Op de winnende foto is een in onbruik geraakt rangeerterrein in de stad (hier Antwerpen) vastgelegd, dat stadsbewoners zich hebben toegeëigend voor eigentijds gebruik. De tweede foto laat zien hoe een bestaand winkelgebouw is verrijkt met woonbestemmingen. Tot slot heeft de fotograaf de vernuftige wijze vastgelegd waarop in Rotterdam op de meest onverwachte plekken woningbouw is gerealiseerd.

 

Opgave

De jaarlijkse fotografiewedstrijd van de Architect was gewijd aan de opgave van het binnenstedelijk bouwen, dit jaar tevens het onderwerp van het jaarcongres. De deelnemers waren uitgedaagd de potenties en kansen van dit onderwerp fotografisch te verkennen en in een pakkende foto vast te leggen.

Hoog niveau

Voor de wedstrijd hebben 36 mensen 80 foto’s ingestuurd. De jury was onder de indruk van het hoge gemiddelde niveau van de inzendingen, gaande van documentaire en professionele fotografie tot eigenzinnige en ronduit experimentele beelden. Ook viel het de jury op, dat veel foto’s buiten Nederland zijn gemaakt. Bijzondere waardering toonde de jury voor fotografen die hun inzending in de vorm van een serie hadden ingestuurd.

Uitslag

De winnaar is gekozen uit in totaal zes inzendingen die tot de tweede ronde waren doorgedrongen. Op de tweede plaats belandde Ben Schildwacht die een foto instuurde van een herbestemd gebouw, recht tegenover de passage en de Dom in Milaan. Het hart van de jury klopte ook sneller bij de contrastrijke inzending van Hans Jan Dürr. Hij ontvangt hiermee de derde prijs. 


Tweede prijs Ben Schildwacht


Derde prijs Hans Jan Dürr

Vermeldenswaardig zijn ook de foto’s van Angélique Fokker en Monique Jansen die helaas net buiten de prijzen vielen.

Prijzen

Ossip van Duivenbode ontvangt een boekenpakket naar keuze ter waarde van 250 euro, ter beschikking gesteld door uitgeverij 010 Publishers. De tweede en de derde prijs worden respectievelijk beloond met een boekenpakket ter waarde van 100 en 50 euro, eveneens van uitgeverij 010.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Harm Tilman (voorzitter), Jeroen Musch, Mark Graafland en Hans de Jong. Alle inzendingen voor de fotografiewedstrijd zijn te bekijken in de fotogalerij op deze site.

Reageer op dit artikel