nieuws

Veel animo tijdelijk gebruik GZG-terrein Den Bosch

Geen categorie

De tijdelijke woon- en werkruimtes op het GZG-terrein in Den Bosch zijn al voor de helft vergeven. Tientallen kleinere en middelgrote ondernemingen hebben na het vertrek van het ziekenhuis afgelopen voorjaar hun intrek genomen in de monumentale gebouwen in de binnenstad. Onder de bedrijven bevinden zich architectenbureaus, IT-ondernemingen, makelaars, een advocatenkantoor, webdesigners, kunstenaars en een antiquair.

Veel animo tijdelijk gebruik GZG-terrein Den Bosch

De opzet van vof GZG (AM en Heijmans Vastgoed) om van het gebied een creatieve en inspirerende ontmoetingsplaats te maken, lijkt daarmee te slagen. De tijdelijke invulling moet zorgen voor levendigheid in de omgeving en een goede aansluiting op het centrumgebied. In totaal is er 30.000 m² bedrijfsruimte beschikbaar. De zusterflat, die ruimte biedt aan tachtig studenten, is volledig verhuurd.

  

Tijdelijk gebruik

Het GZG-terrein kent een aantal monumentale gebouwen, die in het nieuwe plan gehandhaafd blijven: het klooster, de apotheek, het stergebouw, de polikliniek, het mortuarium en het Mariapaviljoen. In het Mariapaviljoen vestigt zich op de begane grond een restaurant dat wordt geëxploiteerd door Eetbar Dit. Naar verwachting vindt de opening hiervan in oktober plaats. Alle gebouwen zullen binnen afzienbare tijd in gebruik worden genomen.

Bestemmingsplan

De herontwikkeling van het GZG-terrein is een gezamenlijk initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch en vof GZG. Het voorontwerp-bestemmingsplan is eind april 2011 gepresenteerd en in procedure gebracht. Volgens planning wordt het bestemmingsplan van het GZG-terrein medio 2012 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Voor het oude, zeven verdiepingen tellende, ziekenhuisgebouw aan de Zuid-Willemsvaart is geen tijdelijk gebruik voorzien. Vanwege het specifieke karakter van het gebouw is het te complex om het aan te passen aan de eisen die aan tijdelijk gebruik worden gesteld. Om het pand een aantrekkelijker uiterlijk te geven, zal een groep kunstenaars de gevel op de begane grond van kunstuitingen voorzien. De sloop van het uit de jaren zestig daterende ziekenhuisgebouw start zodra het bestemmingsplan door de gemeenteraad is vastgesteld.

Open monumentendag

Zaterdag 10 september is het GZG-terrein toegankelijk voor het publiek. Van 10 tot 16 uur zijn er om het half uur rondleidingen over het terrein.

Reageer op dit artikel