nieuws

Ruimtelijke oplossing voor maatschappelijke vraagstukken ligt in de bestaande stad

Geen categorie

Volgens Rick Wessels (biq) zitten we momenteel op een omslagpunt. “De planning- en productiemachine zijn vastgelopen in het opgespoten zand van de nieuwbouwwijken en zullen daar niet snel uit worden losgetrokken. Dat neemt niet weg dat een aantal maatschappelijke vraagstukken om ruimtelijke oplossingen vraagt.”

Ruimtelijke oplossing voor maatschappelijke vraagstukken ligt in de bestaande stad

 

 

Rick Wessels is een van de sprekers op het congres ‘Binnenstedelijk Bouwen‘ dat op 12 oktober in Utrecht plaatsvindt. Hij modereert onder andere de parallelsessies in de middag over ‘Architectuur van de bestaande stad’. Tijdens deze sessies zal hij ingaan op hoe volgens hem in de bestaande stad ruimtelijke oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken kunnen worden gevonden.

De rol van de architect

Daarnaast zal hij ingaan op de veranderende beroepspraktijk van architecten. “In de bestaande stad is sprake van een fysieke context en van gevestigde belangen waarin wordt geïntervenieerd. Dat levert gecompliceerde planprocessen op, waarin de architect behalve als ontwerper, ook als onderzoeker, onderhandelaar, procesmanager en soms als initiator op moet treden.”

Dienstbaar aan de opgave

Vandaag de dag lijkt het echter helemaal niet zo voor de hand te liggen dat de architect al deze rollen krijgt toebedeeld. Wessels denkt dat “wanneer de architect in de bestaande stad een prominente rol wil spelen, dan kan hij zich niet langer beroepen op de autonomie van de architectuur, maar moet hij die dienstbaar aan de opgave maken.”

Mee praten?

Wil je hierover mee praten? Kom dan naar het Vorstelijk Complex in Utrecht op 12 oktober door je aan te melden voor het congres. Wessels gaat hierover graag met je in gesprek.


Na-isolatie Prinsesseflats in Rotterdam. Volgens Wessels is dit wat er gebeurt wanneer er geen architect bij wordt betrokken: over het gevelbeeld is niet nagedacht. Het bonte kleurenschema is bedacht door de projectleider van de aannemer.

Reageer op dit artikel