nieuws

Rubens als architect in de kijker

Geen categorie

Het Rubenshuis belicht van 10 september tot 11 december een vrij onbekend facet van Peter Paul Rubens. In de tentoonstelling ‘Palazzo Rubens. De meester als architect’ ontdekt de bezoeker de kunstschilder als architect en kenner van Italiaanse architectuur.

Rubens als architect in de kijker

Het Rubenshuis pakt uit met waardevolle architectuurboeken uit de bibliotheek van Rubens en met topwerken van Michelangelo, Van Dyck, Jordaens, Giulio Romano en van Rubens zelf. De Hermitage in Sint-Petersburg, het Musée du Louvre in Parijs, het Museo del Prado in Madrid en het British Museum in Londen geven topstukken voor de tentoonstelling in bruikleen.

Portret van Isabella Brant

The National Gallery of Art van Washington DC leent het schilderij ‘Portret van Isabella Brant’ uit 1620 van Antoon van Dyck uit en van Jacob Jordaens zal het schilderij ‘Cupido en Psyche’ uit het Museo Nacional del Prado te zien zijn. Op beide schilderijen is de tuinportiek van het huis van Rubens prominent aanwezig.

Ceres in een nis

Voor ‘Palazzo Rubens’ verzamelt het Rubenshuis nog meer meesterwerken die voor het eerst in België zullen te zien zijn. Onder andere het schilderij ‘Ceres in een nis’ uit de collectie van de Hermitage, Sint-Petersburg en de tekening ‘Medaillon voor de voorgevel van de Antwerpse jezuïetenkerk’ van het British Museum in London, beide van Peter Paul Rubens zelf en een tekening van Michelangelo uit de collectie van de Engelse koningin in Windsor Castle.

Pompa introitus honori Ferdinandi

Verder toont de tentoonstelling ook de ‘Pompa introitus honori Ferdinandi’ en Rubens’ eigen publicatie ‘Palazzi di Genova’, de briefwisseling tussen Rubens en Huygens en andere interessante schrijfsels uit Rubens’ tijd.

Reageer op dit artikel