nieuws

Ontwerp uitkijktoren ‘Het Hoge Hert’ naar Natuurmonumenten

Geen categorie

Zojuist ontving vereniging Natuurmonumenten symbolisch een maquette en de eerste geproduceerde betonnen traptrede van de uitkijktoren die mogelijk in natuurgebied ‘De Onlanden’ in Peize wordt gebouwd. Het ontwerp is het resultaat van een van de drie casestudies, die op initiatief van het Cement&Beton Centrum, is uitgevoerd door UNStudio, ABT, BAM en Haitsma Beton.

Ontwerp uitkijktoren ‘Het Hoge Hert’ naar Natuurmonumenten

Het ontwerp voor de uitkijktoren begeleidt de bezoekers in een vloeiende beweging over 134 treden omhoog naar het hoogste uitkijkpunt. Via de eerste trap worden de bezoekers naar het eerste plateau geleid op 10 meter hoogte. Hier wordt een keerbeweging ingezet die de bezoekers laat terugkijken naar het met de houtwal omzoomde weidegebied. De volgende trap leidt de bezoekers door de boomkronen naar het tweede plateau, dat op 20 meter hoogte uitzicht biedt over het natuurgebied richting de stad Groningen.

Uitkijktoren Het Hoge Hert 

Via de laatste trap wordt uiteindelijk het hoogste plateau bereikt op 24 meter. Na realisatie steekt de toren vijf meter boven de bomen uit en biedt het uitzicht op het 3000 hectare tellende natuurgebied dat is ingericht als de grootste waterberging van Nederland.

Het Casestudieteam Ultra Hogesterkte Beton, waarvan UNStudio deel uitmaakte, deed onderzoek naar de mogelijkheden van optimale toepassing van ultra-hogesterktebeton. In de casestudieteams werden twee bruggen en de uitkijktoren ontworpen. Bij aanvang is afgesproken dat Natuurmonumenten als opdrachtgever de studieresultaten kosteloos zou ontvangen. Nu hebben de partners in het team bovendien aangeboden het ontwerp zonder winstoogmerk te realiseren. Natuurmonumenten gaat nu op zoek naar financiering voor de realisatie van de uitkijktoren.

Reageer op dit artikel