nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt De Donkere Kamer

Geen categorie

Kossmann.dejong heeft voor het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een permanente presentatie over de Nederlandse fotografiegeschiedenis ontworpen. In de interactieve tentoonstelling wordt aan de hand van de collectie van het museum ruim 185 jaar Nederlandse fotografie op een toegankelijke manier verteld. De Donkere Kamer wordt op zondag 25 september feestelijk geopend.

Kossmann.dejong ontwerpt De Donkere Kamer

 

In de kelder van het Nederlands Fotomuseum is een ruimte van 250 m2 door Kossmann.dejong omgebouwd tot een donkere kamer. Circa vijftig ontwikkelbakken baden er in rood licht. Een lichtwand met tijdlijn tegenover de entree lijkt op een enorm uitvergrootte negatiefstrook. In deze tentoonstelling ontdekt de bezoeker via 22 korte verhalen de ontwikkeling en geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Door een wit vel in een ontwikkelbak te leggen, net als vroeger in de donkere kamer, activeert de bezoeker de verhalen, welke zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman. Al het fotomateriaal is afkomstig uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Geschiedenis Nederlandse fotografie

Alle vormen van fotografie passeren in De Donkere Kamer de revue: van albums tot stereofoto´s, van autochromen tot glasnegatieven, van daguerreotypieën tot digitale fotobestanden. De verhalen worden aangevuld met objecten als camera´s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen. In de jaren dat de tentoonstelling te zien is zullen er regelmatig nieuwe ´parels´ worden toegevoegd uit de collectie van het museum. Ook worden de laatste ontwikkelingen uit de fotografie toegevoegd, waardoor de presentatie zich blijft vernieuwen.

Reageer op dit artikel