nieuws

Het Bureau: de architekten Cie.

Geen categorie

In Korea won de Architekten Cie. een sociale woningbouwprijsvraag voor een wijk met 1400 wooneenheden en een centrum op een grondgebied van zeven en een halve hectare. Frits van Dongen, Jason Lee en Patrick Koschuch vertellen in ‘Het Bureau’ over het ontwerp voor de Korean Land and Housing Corporation. In het volledige interview komt nog veel meer aan bod. Het is te lezen in het septembernummer van de Architect.

Het Bureau: de architekten Cie.

Jullie wonnen vorig jaar een internationale prijsvraag voor een sociale woningbouwproject in Seoul, Zuid Korea. Is het niet ironisch dat jullie in het buitenland met een ontwerpopgave aan de slag gaan die in Nederland bijna is uitgestorven?

Het is de situatie waarin de Nederlandse markt op dit moment verkeert. We zijn met achttien miljoen mensen behoorlijk goed gehuisvest. Nu zijn ze in Korea klaar om een inhoudelijke slag te maken. De Korean Land and Housing Corporation wilde van ons niet een typisch Nederlands woningbouwproject, maar een inhoudelijke vernieuwing van de typologie die daar gemeengoed is. Normaal zouden ze een grid van torens bouwen, wat elk gevoel van gemeenschap zou wegvagen. Wij geven ze een alternatief.

Het project is in zekere zin schatplichtig aan De Landtong op de Kop van Zuid in Rotterdam en The Whale in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Bij deze projecten is een herinterpretatie van de Europese bloktypologie ingezet om de openbare ruimte het gebouw in te trekken en te activeren. Dat gegeven hebben we toegepast in Seoul.

Interessant aan Nederland is het feit dat er zoveel mensen op een klein grondgebied wonen. Daardoor kun je de woningbouw goed integreren in de openbare ruimte en semi-openbare plekken in gebouwen realiseren. De lessen die hieruit zijn getrokken, kunnen overal naartoe worden geëxporteerd waar je hoge dichtheid wilt combineren met leefbaarheid op stadsniveau.

 

 

Reageer op dit artikel