nieuws

Focus op de organisatie van het ontwikkelproces

Geen categorie

Mark Graafland pleit voor een veel sterkere focus op het organiseren van het ontwikkelproces, wat vraagt om specifieke proceskennis bij ontwikkelaars, architecten en bouwers.

Focus op de organisatie van het ontwikkelproces

 

 

 

 

Mark Graafland is een van de sprekers op het congres ‘Binnenstedelijk Bouwen‘ dat op 12 oktober in Utrecht plaatsvindt. Hij modereert onder andere de parallelsessies in de middag over ‘Een nieuw bouwproces’ en ‘Nieuwe bouwproducten’. Tijdens deze sessies zal hij ingaan op het feit dat binnenstedelijk bouwen niet alleen om innovatie van bouwproducten vraagt, maar vooral om innovatie van de wijze waarop de producten worden ingezet en verwerkt.

Geld verdienen

“Om geld te kunnen blijven verdienen lijkt bij binnenstedelijk bouwen meervoudig ruimtegebruik noodzakelijk, maar dat levert extra complicaties en kosten op. Enerzijds tijdens de ontwikkeling en het ontwerpen: waar laat je alle auto’s en hoe zorg je voor de buitenruimte waar de consument zoveel behoefte aan heeft? Anderzijds tijdens de bouw.” Deze complexe binnenstedelijke bouwopgaven vragen volgens Graafland om een nieuwe benadering van het gehele ontwikkelings-, ontwerp- en bouwproces.


Geprefabriceerd metselwerk

Rol van de architect

“Het lijkt erop dat de rol van de architect door processen als ketenintegratie en lean-bouwen steeds meer wordt beperkt tot ontwerper.” Graafland denk echter dat juist in het totaaloverzicht, van begin tot eind, de rol van de architect sterker en bindend kan en moet zijn, om de continuïteit en uitgangspunten van een project te waarborgen.

Mee praten?

Wil je hierover mee praten? Kom dan naar het Vorstelijk Complex in Utrecht op 12 oktober door je aan te melden voor het congres. Graafland gaat hierover graag met je in gesprek.

Reageer op dit artikel