nieuws

Wassende Weg stiller en schoner

Geen categorie

De gemeente Rotterdam heeft aan de Westzeedijk in Rotterdam een test gedaan met honderd meter wegdek van een speciaal soort zoab dat fijnstofdeeltjes opvangt. Volgens de eerste metingen is het verkeerslawaai sindsdien met 4 decibel verminderd en is de lucht 20% schoner. De slijtvastheid van het wegdek is goed.

Wassende Weg stiller en schoner

De Wassende Weg wordt schoongehouden met opgeslagen regenwater dat het fijnstof afvoert naar het riool en van daaruit naar een waterzuiveringsinstallatie. Het water wordt gezuiverd en hergebruikt.

Pilot

De pilot is in 2009 gestart. Het streven van de proef was om de hoeveelheid fijnstof met minimaal 8% omlaag te brengen en de hoeveelheid verkeerslawaai met 3 decibel te verlagen.

Vervolg

Op dit moment onderzoekt het Ingenieursbureau van Gemeentewerken of er een doorontwikkelde versie van de Wassende Weg kan worden aangelegd in Stadshavens of op de Maasboulevard. Bij deze uitgebreide versie van de Wassende Weg wordt gebruik gemaakt van een groter wegoppervlak, ledverlichting, energieopwekking uit het asfalt en grotere bassins om het regenwater in op te vangen. De weg kan zorgen voor minder hittestress door warmte uit de weg te halen en deze op te slaan. Het Ingenieursbureau onderzoekt daarnaast hoe het onderhoud kan worden vereenvoudigd.

Reageer op dit artikel