nieuws

Verbouwing Palazzo dell’Arengario Milaan

Geen categorie

Het Palazzo dell´Arengario in Milaan is verbouwd tot museum waarin kunst uit de 20e eeuw wordt tentoongesteld. Architect Italo Rota uit Milaan is verantwoordelijk voor de herinrichting. Hij integreerde de bestaande architectuur in een hedendaags design dat naar de stad is gericht. Lichtarchitect Alessandro Perdetti uit Milaan schakelde Lichtfabrikant Zumtobel in voor de nieuwe lichtinrichting.

Verbouwing Palazzo dell’Arengario Milaan

De gevel is in het ontwerp vrijwel ongewijzigd gebleven. Binnen is het gebouw grotendeels van zijn kern ontdaan en van vrij toegankelijke zones voorzien. Boven de ingang en het café zorgt de lichtinstallatie ‘Struttura al neon’ van Lucio Fontana tot op het domplein voor stralend licht.

Een lichtblauwe dynamische spiraalvormige trap van gewapend beton kronkelt zich naar boven en leidt de bezoekers vanaf de onderstede etages naar boven. Dankzij de glazen gevel is de trap van buitenaf zichtbaar. Ook krijgen de bezoekers een steeds wisselend uitzicht naar buiten. Aangebrachte verlichting in het plafond en de balustrades maken van de trap een verlichtingsobject.

Overgangen

Bij de overgangen tussen de verschillende gedeeltes van het museum is licht een belangrijk vormgevingselement. Lichtportalen markeren de ingangen van de tentoonstellingszalen. Vlakke lichtmodules fungeren als het ware als deurkozijn. Ze leggen de nadruk op de overgangen naar de blinde tentoonstellingsruimtes.

Basisverlichting

De Arengario-vleugel van het museum is vernieuwd. Lichtarchitect Alessandro Pedretti, zocht voor de vleugel een gelijkmatig, diffuse basisverlichting, om zoals hij zegt “een rustige atmosfeer te creëren met neutrale kleuren en homogene verlichting, de kunstwerken zijn tenslotte de echte sterren”.  Van muur tot muur is een kleur gebruikt. De architecten hebben de nieuwe expositiezalen en kolommen uitgevoerd in witte en grijze kleuren. Het lichtplafond Cielos zorgt voor de gelijkmatige, diffuse basisverlichting. De modules van deze verlichting zijn geplaatst als lineaire lichtbanden of in de vorm van een vierkant. Dit in overeenstemming met het grondvlak van de ruimtes.

Lichtbesturingssysteem

Het centrale lichtbesturingssysteem Luxmate regelt de verlichting van de zalen. De overgangen van deze ruimtes worden door verticale lichtlijnen verlicht die in de wanden geïntegreerd zijn.

Bron: Zumtobel, Cobouw

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels