nieuws

SUMoffice-Van Noten winnen transformatie pastorie Moorsel

Geen categorie

SUMoffice-Van Noten uit Rotterdam en Antwerpen heeft de Open Oproep 21.14 gewonnen. De opgave van de Vlaamse Bouwmeester betreft de transformatie en uitbreiding van de pastorie Moorsel tot trefcentrum met faciliteiten voor een jongerenvereniging. Daarnaast werd om een herinrichting gevraagd van de bijbehorende ommuurde pastorietuin tot publiek toegankelijke tuin.

SUMoffice-Van Noten winnen transformatie pastorie Moorsel

De transformatie van de pastorie moet het grotendeels in onbruik geraakte monument nieuw leven inblazen. Een deel van het programma, in totaal 1100 m2 bestaat uit ruimtes voor verscheidene verenigingen en een zaal van 200 m². Daarnaast komt er een nieuwe accommodatie voor de jeugdvereniging KLJ. Een aanzienlijk deel van het nieuwe programma wordt in een nieuw gebouw ondergebracht.

SUM

Aan de ontwerpers is gevraagd een van nature gesloten beschermd gebied toegankelijk te maken voor publiek. Door de zuidwestelijke begrenzing van de tuin op te schuiven en daarachter het nieuwe programma te situeren gaat het ontwerp een dialoog aan met zowel de pastorij als de tuin, zonder de typologische eenheid te schaden.

 SUM 

De ruimtelijke sfeer van de bomentuin verloopt van open bij de pastorij tot besloten aan de achterzijde. De publieke delen zijn in en nabij de pastorie bedacht, terwijl het meest besloten deel, de accommodatie van de KLJ, aan de achterzijde van de tuin een plein, en ingang, krijgt. Het programma wijkt halverwege de tuin voor de aanwezige bomen. Hierdoor ontstaat een tussenruimte, ‘de boomkamer’, die loopt tussen het publieke deel en de lokalen van de KLJ. Door de kopse kanten terug te leggen ontstaan er publieke voorruimtes die de schakel vormen tussen binnen en buiten de ommuurde tuin.

Het ontwerpteam bestaat uit de architectenbureaus SUMoffice uit Rotterdam (NL) en Van Noten uit Antwerpen (BE). Het ontwerpteam werd begin april door de Vlaamse Bouwmeester uit ruim 90 inschrijvingen geselecteerd om een ontwerpvisie uit te werken en liet zich tijdens de visievorming bijstaan door landschapsarchitect Erik Dhont en restauratie conservatiebureau Het Ornament.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels