nieuws

Stukjes Berlijnse Muur niet meer zo gewild

Geen categorie

Toeristen kunnen nog amper een stukje Berlijnse Muur kopen. De gehate muur, waarvan de bouw zaterdag precies 50 jaar geleden begon, is vrijwel geheel verpulverd tot steengruis.

Stukjes Berlijnse Muur niet meer zo gewild

 

 

 

 

 

De 45.000 betonnen platen werden na de val van de muur, 21 jaar geleden, snel verwijderd. Maar veilinghuis Deutsche Grundstücksauktionen AG kocht een partij van 100 platen. Het maakte er brokjes van voor verkoop aan toeristen. Kort na de val van de Berlijnse Muur was er wereldwijde vraag. “Zelfs uit de Verenigde Staten en het Vaticaan”, herinnert bedrijfsleider Hans-Peter Plettner. “Maar die tijd is nu voorbij. De markt is verzadigd.’’

Aanbod is er nog wel. Inwoners van het noordoostelijke dorp Breesen herinnerden zich onlangs dat ze nog een stapel van die oude betonplaten hadden. “Ze lagen de laatste 20 jaar omgedraaid in een voedersilo. Daar zijn ze pas uit gehaald, vol met zand’’, vertelt een dorpsbewoner. De platen waren destijds gekocht door een coöperatie van plantenkwekers om te dienen als bouwmateriaal. Met een officiële kwitantie konden ze de herkomst bewijzen.

Een veiling van vier platen bracht al 7800 euro op. Een flinke winst, want de platen kostten destijds bijna niets. Bedrijfsleider Plettner van het veilinghuis zegt dat de bewoners al meermalen hebben gebeld of ze nog wat muurdelen konden laten veilen. “Maar de vraag naar stukjes Berlijnse Muur is lang niet meer zo groot.’’

De grote betonnen platen stonden ruim 40 kilometer rondom het toenmalige West-Berlijn. Ze moesten voorkomen dat Oost-Duitsers zomaar zouden kunnen overlopen naar het Westen.

ANP

 

Reageer op dit artikel