nieuws

Serge Schoemaker Architects ontwerpt duurzaam centrum in VS

Geen categorie

Serge Schoemaker Architects uit Amsterdam heeft samen met Miriam Haag architecture + consulting uit Valencia een multifunctioneel centrum ontworpen in het zuidoosten van de VS. Het 25’000 m2 grote gebouw ‘The Leaf’ heeft de vorm van een groen blad en ligt gesitueerd in een bosrijke omgeving aan een meer.

Serge Schoemaker Architects ontwerpt duurzaam centrum in VS

 

 

 

De drie vleugels van het gebouw vertegenwoordigen de drie hoofdfuncties, welke zowel onafhankelijk als collectief kunnen opereren: het conferentiecentrum, de tentoonstellngsruimten en het centrum voor ontwerp en onderzoek.

In het hart heeft Serge Schoemaker Architects alle gemeenschappelijke functies en een open patio gepland. Vanuit hier zijn alle delen van het gebouw toegankelijk en heeft men zicht over zowel de drie gebouwvleugels, als het water en de groene omgeving. De omsloten patio wordt gebruikt  voor openbare evenementen en expostities.

Het membraandak wordt aan de drie uiteinden gedragen door gelamineerde houten pylonen die net buiten het gebouw zijn geplaatst. De kabels in het membraandak worden op spanning gehouden door een zware stalen ring in het midden van het dak, waardoor de diverse uitkijkplatforms vrij blijven van kolommen.

Het gebouw, dat conform de eisen van de opdrachtgevers de hoogste LEED-certificatie voor duurzaam bouwen moet halen, is optimaal georiënteerd ten opzichte van de zon en wind. Regenwater wordt door middel van het dak opgevangen en opgeslagen. Het membraandak zal niet alleen als zonnescherm dienen, maar dankzij geïntegreerde cellen ook zorgen voor de opslag en afgifte van warmte.

De oplevering staat momenteel gepland voor 2015.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels