nieuws

Ron Arad maakt belevenis voor alle zintuigen

Geen categorie

Als onderdeel van het festival Bloomberg Summer is in de Roundhouse, een cultureel podium gevestigd in een voormalige treinmaterieelloods in Londen, de installatie Curtain Call te zien. Dit cirkelvormige gordijn van witte siliconen staven, ontworpen door de Britse architect en designer Ron Arad, toont films van Arads creatieve vrienden.

Ron Arad maakt belevenis voor alle zintuigen

 

 

In de loods bevindt zich een gigantische ronde open ruimte, die Ron Arad heeft gevuld met de Curtain Call. De installatie bestaat uit een gordijn van 5600 witte siliconen staven van acht meter hoog, hangend aan een ring van 18 diameter, die de ruimte omsluit. De staven vormen samen een scherm van 360°, waarop films en animaties worden geprojecteerd van verschillende kunstenaars, ontwerpers en muzikanten.

Zo is er een muziekstuk te horen dat wordt uitgevoerd door Christian Marclay, waarbij pianospelende handen te zien zijn, en toont Mat Collishaw een tropisch landschap met zieke en sinistere bloemen. Een film over een stierengevecht brengt de bezoeker in de positie van de matador, middenin de arena. Op de website van de Roundhouse is te zien welke film er op welke dag draait.

 

Omdat de staven halfdoorzichtig zijn, is het mogelijk om de projecties zowel binnen als buiten de cirkel te bekijken. De siliconen zijn buigzaam en de bezoeker moet ze met kracht opzij duwen, wil hij de cirkel binnen gaan. Deze beweging vervormt het beeld, waardoor bezoekers onderdeel worden van de installatie bij het naar binnen en buiten gaan.

Arad heeft ook een Bring Your Own Beamer-avond georganiseerd. Bezoekers mogen daarvoor hun eigen laptops meenemen en hun werk op het gordijn projecteren. Hiermee wil Arad aantonen dat iedereen een kunstenaar kan zijn.

De verschillende projecties hebben verschillende kwaliteiten op het gordijn, want de staven kunnen zowel licht absorberen als afvlakken, versterken of reflecteren. Curtain Call is nog te zien tot 29 augustus in het Roundhouse aan de Chalk Farm Road in Londen.

Reageer op dit artikel