nieuws

Parkeergarage met sportveld en groene campus

Geen categorie

Dankzij de aanleg van een ondergrondse parkeergarage met op het dak een sportveld geschikt voor voetbal en rugby heeft de Radboud Universiteit zijn beoogde vergroting van de sportcapaciteit, het aantal parkeerplaatsen en het behoud van de groene campus gerealiseerd.

Parkeergarage met sportveld en groene campus

 

 

Nadat een sportveld van eenderde van het normale gewicht kon worden gegarandeerd, kon het ontwerpteam de gevraagde parkeergarage voor 430 plaatsen ontwikkelen. Door de parkeervlakken tussen de kolommen te plaatsen, zijn er 20 procent meer parkeerplaatsen gerealiseerd dan in conventionele parkeerplaatsen van gelijke omvang. Doordat de parkeervlakken onder een hoek met de rijbaan zijn geplaatst is inparkeren makkelijk; de draagkolommen zijn zo geplaatst dat ze geen obstakel vormen bij het inparkeren. Een patroon van kleuren op het plafond helpt de bezoeker zijn parkeerplaats eenvoudig terug te vinden.

In het duurzame ontwerp is gestreefd naar minimaal gebruik van materialen. De constructie van het sportveld maakte een lichte dakconstructie mogelijk, terwijl door het openlaten van de zijkanten van de garage er minder kolommen en armaturen voor verlichting (LED) hoefden te worden aangebracht.Onder de garage is een waterberging voor 500.000 liter water gemaakt om het hemelwater op te vangen dat op het sportveld valt. Het water wordt hergebruikt voor de besproeiing van de sportvelden, bomen en planten. Als er meer regen valt dan het reservoir kan bergen, dan zorgen een oliewerend doek en natuurlijke bacteriën ervoor dat het water gezuiverd in de bodem trekt.

Het project is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het Universitair vastgoedbedrijf (opdrachtgever), Royal Haskoning (integraal ontwerp, directievoering en toezicht), Kragten (ruimtelijk en technisch ontwerp sportvelden), Ceelen Sport Constructies (aanleg sportvelden), Giesbers-Wijchen Bouw (uitwerking detailontwerp en bouw parkeergarage).

Reageer op dit artikel