nieuws

OMA´s Milstein Hall op Cornell University geopend

Geen categorie

Gisteren betraden architectuurstudenten van de Cornell University voor het eerst de nieuwe vleugel van hun faculteit. Het ontwerp van OMA verbindt twee monumentale gebouwen van de College of Architecture, Art and Planning (AAP) met elkaar. Het is de eerste nieuwbouw in honderd jaar op de universiteitscampus. Rem Koolhaas bezocht de bouwplaats afgelopen voorjaar nog om de vorderingen te bekijken.

OMA´s Milstein Hall op Cornell University geopend

OMA ontving de opdracht op de Milstein Hall te ontwerpen in 2006. Projectarchitecten zijn Rem Koolhaas en Shohei Shigematsu, die ook verantwoordelijk is voor het CCTV gebouw. Het programma omvat onder andere ontwerpateliers, een bibliotheek, presentatie- en vergaderruimtes, een auditorium en een ontmoetingshal. Doel van het ontwerp was, om een uitbreiding te ontwerpen die samenwerking tussen studenten en de verschillende departementen in de faculteit zou faciliteren en een reflectie zou vormen van de rijke geschiedenis van de universiteit.

Uitkraging

Het ontwerp van OMA heeft twee bijzondere features. Om de twee bestaande gebouwen te verbinden zonder ze aan te tasten en om het gewenste aantal vierkante meters te behalen zonder de hoogte in te moeten, is een imposante staalconstructie ontworpen die aan twee kanten uitkraagt. Deze raakt de monumentale Sibley Hall zonder ingrijpend verankerd te zijn in dit gebouw. De andere uitkraging loopt tot boven University Avenue, de hoofdweg van de campus. De draagconstructie maakt ook een vrije indeling van de vleugel mogelijk, zodat deze altijd aangepast kan worden aan veranderende gebruikerswensen.

Glooiende heuvel

Een ander in het oog springend onderdeel van het gebouw is de zogenoemde ‘Dome’. Deze glooiende heuvel verbindt de begane grond met de eerste verdieping en verzorgt informele zitgelegenheid voor de studenten. Het gieten van de betonnen schaal was een van de hoogtepunten tijdens de bouw.

Tekeningen, Video’s en foto’s

Op Flickr staat een prachtige en uitgebreide fotostream over de bouw van de Milstein Hall.
Plattegronden, doorsnedes en situatietekeningen vindt je hier.

Een animatie waarin het ontwerp stapsgewijs wordt opgebouwd:

 

Een video-impressie van de open ateliervloer:

Reageer op dit artikel