nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt Amsterdam DNA

Geen categorie

Kossmann.dejong heeft in opdracht van Het Amsterdam Museum de tentoonstelling Amsterdam DNA ontworpen. Hierin wordt, door een mix van disciplines en media, de geschiedenis van Amsterdam voor toeristen en nieuwe Amsterdammers in korte tijd tot leven gebracht. Deze permanente tentoonstelling opent op 9 september en neemt bezoekers in 45 minuten mee door ruim 1000 jaar stadsgeschiedenis.

Kossmann.dejong ontwerpt Amsterdam DNA

De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door: ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap. In de Gouden Eeuw en de jaren ´70 vierden deze kenmerken hoogtij. Terwijl deze ‘Amsterdamse eigenschappen’ ten tijde van de Franse bezetting en de Tweede Wereldoorlog juist onder grote druk stonden. Door een interactief spelelement kunnen de bezoekers zelf ontdekken met welke van de vier kenmerken zij het meest verbonden zijn.

Het ontwerp van Kossmann.dejong voor de tentoonstelling bestaat uit zeven hoofdstukken die overeenkomen met zeven periodes uit de geschiedenis van Amsterdam. Per hoofdstuk vormt één collectiestuk het uitgangspunt voor het verhaal over die periode. Deze verhalen worden verteld door animaties die worden geprojecteerd op grote glazen schermen die centraal in de ruimte hangen. De voice-overs bij deze animaties zijn in tien talen te beluisteren. Elke bezoeker krijgt een reisgidsje mee in één van de tien talen, waarmee bij iedere periode de animatie in de betreffende taal kan worden geactiveerd.

Door de hele tentoonstelling loopt een 75 meter lange rode wand, waarin de geschiedenis van de stad in facts & figures op een beeldende manier wordt weergegeven. In deze wand zijn ook interactieve elementen verwerkt zoals filmpjes, touchscreens, spellen en interactives waarbij je kunt ruiken, meten en luisteren. Door de aanleg van een nieuwe brug slingert de tentoonstelling zich rond de schuttersgalerij. In de rode wand zijn doorkijkjes gemaakt waardoor de schuttersgalerij op bij de tentoonstelling wordt betrokken.

Reageer op dit artikel