nieuws

Koolstof/aramidepanelen Stedelijk geplaatst

Geen categorie

De eerste gevelpanelen zijn aangebracht van het nieuwe deel van het Stedelijk Museum in Amsterdam, ‘de badkuip’. De Japanse vezelproducent Teijin doneert de aramide- en koostofvezels (Twaron respectievelijk Tenax) voor het composiet waaruit de gevel wordt opgebouwd.

Koolstof/aramidepanelen Stedelijk geplaatst

Na de coating zal het witte bouwvolume met zijn strakke afwerking zonder naden of details de tegenhanger vormen voor het bakstenen gebouw uit 1895. De gevel, ontworpen door Benthem Crouwel Architekten, bestaat uit één vlak en heeft een glad, glanzend oppervlak van ongeveer 3000 vierkante meter. Om een naadloos oppervlak te kunnen maken, is gezocht naar een materiaal met een minimale thermische uitzetting. De constructie bestaat uit een binnenhuid en buitenhuid waarbij het composietlaminaat van hars is versterkt met de koolstof– en aramidevezels. Terwijl de hars uitzet bij stijgende temperaturen, doen de vezels precies het tegenovergestelde, als gevolg van hun negatieve thermische uitzettingscoëfficiënt. Het resultaat is een composietpaneel met een minimale thermische uitzetting. Het composiet heeft een uitzetting van 1 mm per 100 meter voor elke graad Celsius temperatuurstijging. Dezelfde gevel op basis van een glasvezelcomposiet of aluminium zou ruim twee keer zoveel uitzetten.


Foto Ernst van Deursen

Productie van de panelen

Holland Composites produceert de gevelpanelen uit uni-directionele legsels van de vezels, een vinylester hars en een PIR schuimkern. De binnenhuid en buitenhuid van de sandwichconstructie zijn opgebouwd uit twee Twaron legsels met daartussen een Tenax legsel. De vezels staan loodrecht op elkaar. De gevel bestaat uit 271 losse elementen met daarin 4850 kg Twaron en 4050 kg Tenax. Op de bouwplaats worden de panelen gemonteerd en verlijmd met een verbindingslaminaat, zodat de gevel één verbonden geheel wordt.

Reageer op dit artikel