nieuws

IAA Architecten opent nieuwe satellietvestiging

Geen categorie

Er werken honderd mensen bij IAA in Enschede. Daarmee is het bureau een van de grootste van Nederland. Sinds kort zit IAA daarnaast nog met achttien medewerkers op een nieuwe satellietvestiging in Amsterdam. Eindredacteur Sander Woertman interviewde Rick Bruggink, Marta Lachowska en Harry Abels om ze uit te horen over deze dappere zet in onzekere tijden. Het volledige interview is te lezen in het juli-augustusnummer van de Architect.

IAA Architecten opent nieuwe satellietvestiging

Waarom een nieuwe vestiging in Amsterdam?

We willen dichterbij de klant zitten. Aangezien serviceverlening naar onze opdrachtgevers een van onze focuspunten is, is het openen van deze vestiging een logische stap. We zijn hierdoor op tijd bij afspraken in het westen van het land. Zo houden we tijd over die we beter kunnen besteden.

Hoe is de vestiging tot stand gekomen?

Rick Bruggink en Marta Lachowska zijn vanuit Enschede verhuisd naar Amsterdam om samen met mij (Harry Abels) deze vestiging op te starten. Verder zitten we hier met projectleiders, bouwkundigen en een bestekschrijver. De technische bemanning komt van ons Bureau VDNDP Bouwingenieurs, een adviesbureau voor bouwkunde. Zij werken ook voor andere architectenbureaus. Zodoende zit er in Amsterdam een team dat elke architectenopdracht kan uitvoeren.

Welk deel van de portefeuille is meegenomen naar Amsterdam?

We hebben de lopende projecten van Rick en Marta meegenomen en een groot deel van de projecten die IAA Architecten in de Randstad uitvoert. Ook zijn alle internationale projecten in Amsterdam ondergebracht. Daarnaast zijn we bezig om nieuwe opdrachten binnen te halen.

Is er ruimte om uit te breiden?

In deze tijd is het onmogelijk om een pand te kopen op de groei. Er zijn in de omgeving wel mogelijkheden om flexibel met uitbreiding om te gaan. Merkx & Girod architecten zijn onze buren. Daar werken we veel mee samen en daar kunnen we eventueel ook mensen onderbrengen.

In deze economische tijd zal het eerder zo zijn dat je bij een nieuwe grote opdracht rondvraagt of je ergens mensen kunt onderbrengen. De inzet van architecten hoeft niet meer gekoppeld te zijn aan een bureau, zolang duidelijk is wie de opdrachtnemer is. We zullen eraan moeten wennen dat verschillende bureaus aan dezelfde opdracht werken. Dat is in Duitsland al heel lang het geval en lijkt zich nu ook in Nederland door te zetten.

 

Reageer op dit artikel