nieuws

Hergebruik geeft oude flatportieken nieuw leven

Geen categorie

Verhoog de leefbaarheid van de jaren zestig- en zeventigflats en betrek bewoners bij hun omgeving; dat was de opdracht van Stichting Vrede van Utrecht en woningcorporatie Mitros aan vijf kunstenaars. Deze moesten 23 portieken in oude flats in de Vechtzoom en de Gagel opknappen samen met de bewoners, onder de naam Entree! Het ontwerpcollectief Stortplaats van Dromen transformeerde een serie portieken met innovatief gebruik van afgedankte materialen.

Hergebruik geeft oude flatportieken nieuw leven

Rikkert Paauw van Stortplaats van Dromen nam samen met interieurontwerper Loes Glandorff en grafisch ontwerper Jet van Zwieten een serie portieken aan de Victoria Regiadreef en Japuradreef onder handen. De ontwerpers van dit collectief betrokken bewoners bij het ontwerpproces door hen een aantal vragen te stellen via opvallende rode prikborden, die zij in de portieken aanbrachten. Met een gemiddelde van 3 reacties op de 10 huishoudens was de betrokkenheid groot te noemen.


Door middel van prikborden in de hallen van de flats communiceerden de ontwerpers met de bewoners.

Repareren en transformeren

De ontwerpers van Stortplaats van Dromen werken het liefst met afgedankte materialen. Loes Glandorff noemt deze strategie Transpair, een combinatie van repair en transformatie. Zo zijn de prikborden gemaakt van oude deuren uit Overvecht en voor de inrichting van de portieken zijn bergingdeuren uit de portieken, op straat gevonden staal en oude cementbakken gebruikt. Ook gebruikten de ontwerpers verschillende materialen en voorwerpen die de bewoners ter beschikking stelden.

 
Het portiek met de naam Arabesk is voorzien van patronen, geïnspireerd door een Arabisch patronenboek dat een bewoner aan de ontwerpers gaf. 

Portieken met persoonlijkheid

Het resultaat van Entree! is dat ieder portiek een eigen, individuele uitstraling heeft. In Oase hangen plantenbakken van hergebruikt Trespa, die ’s avonds een zacht groen licht geven. Alle bewoners kunnen planten doneren, een van hen verzorgt alles. In de Japuradreef wilden de bewoners graag kleur. De huisdieren van de bewoners, zoals de hond van mevrouw Van der Linde, komen terug in een kleurrijke muurschildering. Samen met mobiele plantenbakken, gemaakt van oude cementbakken, emmers en oude deuren uit de portieken, vormt dit een Hof van Eden. In flat V1 hield de respons te wensen over, maar toen de ontwerpers een lichtobject bedachten waarin spullen van buurtbewoners konden worden opgenomen, sloeg het enthousiasme over op de bewoners. Zij schilderden uiteindelijk mee aan de hal waarin het object is geplaatst.

 
Florisant dankt zijn naam aan de bomen en kleuren die door de bewoners zijn gekozen, en die ook hier door henzelf worden verzorgd

De foto- en lichtlijsten in Arabesk, voorzien van een met een laserbrander uitgesneden patroon, zijn gemaakt van oude paneeldeuren uit Overvecht. Het patroon is gebaseerd op een boek met Arabische patronen dat een van de bewoners aan de ontwerpers gaf. In de lijsten worden natuurfoto’s geplaatst van de bewoners zelf en opgehangen in het trappenhuis.

De kunstwerken zijn de komende 10 jaar nog in de portieken te bewonderen.

 
In het Hof van Eden zijn de hond van bewoner mevrouw Van der Linden en de poezen die het portiek bevolken vereeuwigd. Foto’s Jeroen Wandemaker

Reageer op dit artikel