nieuws

“Dak Grolsche Veste instabiel tijdens afbouw”

Geen categorie

Bouwcombinatie Grolsche Veste moet tijdens de herbouw van de ingestorte kap van het FC Twentestadion beter zorgen voor de stabiliteit en sterkte in de bouwfase. De afbouw was al begonnen terwijl de basisconstructie nog niet af was. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een tussentijdse aanbeveling.

“Dak Grolsche Veste instabiel tijdens afbouw”

 

 

De Raad doet onderzoek naar het instorten van de overkapping op 7 juli waarbij twee bouwvakkers om het leven kwamen en veertien gewond raakten.

De Raad heeft geconstateerd dat tijdens de werkzaamheden werden al dakplaten gemonteerd terwijl er nog schoren ontbraken in het dakvlak en het diagonale vlak alsmede een grote serie koppelstaven. Ook waren de stalen spanten aan de achterzijde nog niet stabiel bevestigd aan de betonnen kolommen.

De Raad komt met de tussentijdse aanbeveling naar buiten omdat FC Twente en de bouwcombinatie van plan zijn de overkapping snel te herbouwen. Bovendien wil de Raad een signaal afgeven naar bouwers van vergelijkbare constructies. “Het is een gegeven bij de montage van dergelijke constructies dat de grens tussen stabiliteit en instabiliteit klein is tot het laatste element is aangebracht”, aldus de raad in een verklaring.

“Door een combinatie van het ontbreken van de voor stabiliteit en sterkte noodzakelijke onderdelen en het feit dat de constructie toch werd belast, is bij het ongeval in de Grolsch Veste het omslagpunt naar instabiliteit overschreden.”

Voor en tijdens het bezwijken werd er door veel mensen gewerkt rondom de constructie. Dakbeplating werd aangebracht, het eerste ontbrekende stabilisatieverband in het diagonale dakvlak werd geplaatst en onder het dak waren mensen bezig met de montage van bekabeling en regenwaterafvoer. Ook waren er medewerkers bezig met het plaatsen van de stoeltjes. Het scorebord was al eerder aan de nog instabiele vakwerkconstructie opgehangen. De Raad wil in het vervolg onderzoek achterhalen hoe het mogelijk was dat zoveel mensen tegelijk aan het werk waren, terwijl de dakopbouw in een gevaarlijke fase was. Ze vraagt zich ook hardop af of tijdsdruk een rol speelde. Verder worden er nog controleberekeningen en simulaties uitgevoerd. Het eindrapport wordt pas in april 2012 verwacht

Bron: Cobouw/ANP/NRC

 

Reageer op dit artikel