nieuws

Bouwleges nieuwbouwwoningen fors gestegen

Geen categorie

De bouwleges voor nieuwbouwwoningen zijn het afgelopen jaar met 3,8% gestegen. Dit is fors boven de inflatie. Voor kleine verbouwingen bedroeg de stijging gemiddeld 1,7%, voor middelgrote verbouwingen 2,7%.

Bouwleges nieuwbouwwoningen fors gestegen

Dit blijkt uit het onderzoek dat Bouwleges.nl jaarlijks uitvoert in opdracht van Vereniging Eigen Huis. De tarieven worden onderzocht voor drie categorieën: een dakkapel van 10.000 euro, een uitbouw van 45.500 euro en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro.

Dakkapel 300% duurder

Elke categorie kent dit jaar grote stijgers en dalers. Lansingerland is in alle onderzochte categorieën de sterkste stijger en staat hiermee met alle bouwwerken in de top tien van duurste gemeenten. Het tarief voor een dakkapel is daar met bijna 300% gestegen en de aanvraag van een nieuwbouwwoning met 150%. Andere sterke stijgers zijn onder meer Houten en Zaltbommel, die het tarief voor een dakkapel ruimschoots hebben verdubbeld en ook in de andere categorieën flink zijn gestegen.

Nieuwbouwwoning 52% goedkoper

Er zijn echter ook flinke dalers. Bij de dakkapellen zijn dit Leiden (-79%), Zundert (-71%) en Beuningen (-64%). Bij de nieuwbouwwoningen zijn de grootste dalers Zandvoort (-52%), Hellevoetsluis (-28%) en Roosendaal ( 24%).

De goedkoopste en duurste gemeenten per categorie

  • Dakkapel: Leiden 35 euro en Lopik 841 euro
  • Uitbouw: Pekela 409 euro en Buren 2.410 euro
  •  Nieuwbouwwoning: Roosendaal 1.475 euro en Korendijk 6.067 euro

Extreme verschillen

De extreme verschillen in tarieven voor een bouwvergunning zijn dit jaar nog verder toegenomen. Bovendien zijn de gemeenten allesbehalve transparant over de onderbouwing van hun tarieven. Het landelijk afgesproken rekenmodel voor transparante kosten wordt door gemeenten nauwelijks gebruikt: slechts één op de zes gemeenten past het model toe. Hierdoor is het niet mogelijk om de verschillen te verklaren. Eigen Huis vindt dat het kabinet moet ingrijpen met een verplicht rekenmodel, verplichte transparantie en een maximumtarief.

Reageer op dit artikel