nieuws

Voorzitter Raad voor Cultuur weg

Geen categorie

Els Swaab vertrekt als voorzitter van de Raad voor Cultuur. Ze is het niet eens met de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Dat heeft een woordvoerder van de raad vrijdag bevestigd. Ook de commissie Podiumkunsten van de Raad is opgestapt.

Voorzitter Raad voor Cultuur weg

 

 

 

 

Swaab neemt afscheid “met pijn in het hart”, aldus een verklaring. “De culturele wereld is mij zeer dierbaar. Door de keuzes die dit kabinet maakt, wordt de schade die de bezuinigingen veroorzaken groter dan noodzakelijk is. Dat is voor mij niet aanvaardbaar. Ik wil geen leidinggeven aan het tot stand komen van subsidieadviezen voor instellingen, waarbij dit kabinetsbeleid het uitgangspunt is.”

De andere leden van de Raad voor Cultuur zeggen de beslissing van Swaab te begrijpen. Ze treden echter niet af, “in de overtuiging dat er nu meer dan ooit een onafhankelijk en deskundig adviesorgaan in de cultuursector nodig is”. Zij benadrukken wel zich grote zorgen te maken over de toekomst van het culturele leven in Nederland.

De raad had, als wettelijk adviesorgaan van regering en parlement, de bewindsman anders geadviseerd over de cultuursector, maar Zijlstra legde dat advies naast zich neer. Zijlstra wil de sector minder afhankelijk maken van subsidies en 200 miljoen euro bezuinigen. Dat geld wil hij binnenhalen door vooral ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten. Topinstellingen, de zogenoemde cultuurparels, laat hij zo veel mogelijk ongemoeid. Dat gaat tegen het advies in van de Raad voor Cultuur, die voorstelde zo veel mogelijk ‘de kaasschaaf’ te hanteren.

Commissie Podiumkunsten

Ook de commissie Podiumkunsten van de Raad voor Cultuur is opgestapt. De leden hebben het lidmaatschap neergelegd omdat zij, net zoals Swaab, het niet eens zijn met de de bezuiningsmaatregelen van dit kabinet. 

 

Reageer op dit artikel