nieuws

Topstukken in Schatkamer NAi

Geen categorie

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), dat een van de grootste bouwkunstcollecties ter wereld bewaart, opent op 10 september een nieuwe permanente tentoonstelling met honderd van zijn topstukken. In de Schatkamer is werk van iconen uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis te zien zoals Cuypers, Dudok en Oud. Met de Schatkamer is het nieuwe NAi, museum voor architectuur, compleet.

Topstukken in Schatkamer NAi

Het ontwerp voor de Schatkamer is van architectenbureau OMA. Onder de grote zaal is een ruimte van 250 m2 gecreëerd waar de spanning langzaam wordt opgebouwd. Eenmaal in het glazen hart vind je maquettes, tekeningen, schetsen en foto’s uit de rijke collectie van het NAi zoals het reisschetsboek van Berlage uit Italië van rond 1900, de studies van de Kunsthal van Koolhaas en modellen van de Zigzagstoel van Rietveld.

Nederlandse architectuurtraditie

De Schatkamer is ingedeeld in zes thematische clusters die verwijzen naar de Nederlandse architectuurtraditie. Eén zo’n typisch Nederlandse traditie is sociale woningbouw. De unieke samenwerking tussen overheid, particuliere woningcorporaties en architecten leidt tot steeds nieuwe en onverwachte oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn de woningblokken van De Klerk (Amsterdamse school) die ook wel paleizen voor de arbeiders werden genoemd. Een andere traditie is de experimenteerdrift van Nederlandse architecten die de afgelopen tweehonderd jaar telkens tot vernieuwingen in de architectuur heeft geleid zoals het wereldberoemde experiment van De Stijl.

24-uur Cultuur

In het kader van 24 uur Cultuur, de opening van het culturele seizoen, organiseert het NAi zaterdag 10 september vanaf 17 uur tot 01.00 en zondag 11 september verschillende activiteiten. Er zijn onder andere rondleidingen door de Schatkamer, een klassiek zondagochtendconcert en een theatervoorstelling voor kinderen. Toegang en deelname aan de activiteiten is dan gratis. Voor meer informatie kijk op www.nai.nl/24uurcultuur.

Samenwerking

De Schatkamer wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Bouwfonds Cultuurfonds, Agentschap NL, SNS Reaal, Stichting Bevordering van Volkskracht en Stichting Elise Mathilde Fonds.

Reageer op dit artikel