nieuws

Nieuwe, flexibele cao voor architecten

Geen categorie

BNA, FNV, CNV en De Unie hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor de architectenbranche. De belangrijkste vernieuwing is de mogelijkheid om flexibele afspraken te maken over een aantal arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele beloning, arbeidsduur, werktijden en vakanties. De cao loopt van 1 april 2011 tot 1 maart 2013 en geldt voor circa 10.000 werknemers.

Nieuwe, flexibele cao voor architecten

Delegatieleider Leo Zuidweg van de BNA: “De vakbonden hebben het aangedurfd een aantal bestaande verworvenheden los te laten in ruil voor meer flexibiliteit op ondernemingsniveau.”

Loon en leren

De bonden streven ernaar om het kennisniveau in de branche hoog te houden. Naast een loonsverhoging van twee keer twee procent zijn er afspraken gemaakt over het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van werknemers en over scholingsmogelijkheden.

Persoonlijk budget

Iedereen krijgt in 2011 en in 2012 één extra vakantiedag. De regeling voor bijzonder verlof wordt versmald en opbouw van seniorendagen kan voortaan vanaf 50 jaar. Vanaf 2012 krijgt elke werknemer een persoonlijk budget van 20 uur per jaar op basis van een 40-urige werkweek. Dit kan hij besteden aan opleidingen, een loopbaanscan, extra verlof bij geboorte, mantelzorg of sportfaciliteiten.

Gebruiksvriendelijker

De cao is korter, leesbaarder en overzichtelijker gemaakt en er is een online introductie-tool in het leven geroepen.

Reageer op dit artikel