nieuws

Nieuwbouw stadion FC Twente gedeeltelijk ingestort

Geen categorie

Een deel van de nieuwbouw van de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, is vandaag rond 12 uur ingestort. Zeker twaalf mensen zijn gewond geraakt, waarvan er een aantal slecht aan toe zouden zijn. Volgens aanwezige bouwvakkers zouden er twee doden te betreuren zijn. Dit is nog niet bevestigd door officiële instanties. Politie, brandweer en hulpverleningsdiensten zetten groot materiaal in.

Nieuwbouw stadion FC Twente gedeeltelijk ingestort

Het ingestorte stuk is een dakconstructie in aanbouw aan de korte zijde van het stadion. Volgens dagblad Tubantia is de instorting van het dak het gevolg van het bezwijken van twee steunberen. Mogelijk is dit gebeurd tijdens de montage van een van de dakdelen van de nieuwbouw. De rest van het stadion, dat wordt uitgebreid naar 30.000 zitplaatsen, is volgens burgemeester Peter den Oudsten van Enschede intact.

 
Een schematische weergave van de oorspronkelijke situatie van de tribunes van het stadion en het herontwerp ervan. De onderste doorsnede betreft een ontwerp uit 2009. Te zien is, hoe de bestaande tribune is opgenomen in de uitbreiding van het stadion.

UEFA-eisen

De nieuwbouw van de Grolsch Veste, had als doel het stadion te laten voldoen aan de hoogste UEFA eisen en de capaciteit uit te breiden van 13.500 naar 30.000 zitplaatsen. Daarnaast zou het stadion meer doelgroepen moeten gaan bedienen tijdens wedstrijden middels Premium Seats en NBS, en zou het stadion ook tijdens niet-wedstrijddagen exploiteerbaar moeten worden. 

Bouwcombinatie

De verbouwing van het stadion wordt gedaan door de bouwcombinatie Grolsch Veste, bestaande uit Te Pas Bouw, Trebbe Bouw Oost Noord en Dura Vermeer Hengelo.

IAA Architecten

De woordvoerder van IAA Architecten, die het ontwerp maakten voor de nieuwbouw van het stadion, kon nog geen commentaar geven op de instorting. IAA Architecten is de directievoerder van het project en heeft beperkt toezicht op de bouw. Op het moment van instorting waren er geen werknemers van het bureau aanwezig op de bouwplaats. Het kantoor van het architectenbureau staat op nog geen twee kilometer van het stadion.

Lees ook het artikel op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel