nieuws

Nieuwbouw onder druk door verlaging overdrachtsbelasting

Geen categorie

De verlaging van de overdrachtsbelasting maakt bestaande woningen aantrekkelijker. Daarmee verslechtert echter de concurrentiepositie van nieuwbouw, zo stelt ING Economisch Bureau.

Nieuwbouw onder druk door verlaging overdrachtsbelasting

Op nieuwbouwwoningen wordt geen overdrachtsbelasting berekend, maar 19% omzetbelasting. ING verwacht daarom dit en volgend jaar slechts een beperkt herstel van het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen. In het 1ste kwartaal van dit jaar werden 6.600 nieuwbouwwoningen verkocht. In de periode van 2000 tot 2010 waren dat er gemiddeld 8.400 per kwartaal.

Tijdelijkheid remt

Tussen het kopen van een nieuwbouwwoning en de oplevering zit circa 1,5 jaar. Kopers van nieuwbouw verwerven hierdoor meestal eerst een nieuwe woning om pas na een jaar hun oude woning op de markt te brengen. Doordat de verlaging van de overdrachtsbelasting tijdelijk is, geeft dit hen geem zekerheid over het verkopen van hun bestaande woning. Hierdoor zullen potentiële kopers van nieuwbouw niet eerder tot aanschaf overgaan.

60.000 nieuwbouwwoningen in 2011

De komende tien jaar stijgt het aantal huishoudens met circa 55.000 per jaar en worden er jaarlijks 15.000 woningen gesloopt. Daardoor zijn er 70.000 nieuwe woningen per jaar nodig. In 2010 zijn er slechts 56.000 woningen gebouwd en ook dit jaar staat nieuwbouwmarkt onder druk. ING Economisch Bureau gaat uit van een beperkte groei tot 60.000 nieuwbouwwoningen in 2011 en 62.000 in 2012.

Reageer op dit artikel