nieuws

Meet de Architect voor het eerst in Pakhuis De Zwijger Amsterdam

Geen categorie

Samenwerking is belangrijk, maar is in veel bouwprocessen een hell of a job. Dat zei Gerard Loozekoot van UN Studio gisteravond op de eerste Meet de Architect, die de redactie organiseerde in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Zo had hij in het kantoorgebouw voor Duo en de Belastingdienst in Groningen anderhalf jaar intensief samengewerkt met een aannemer, toen de laatste doodleuk voorstelde om een essentieel onderdeel uit de gevel, namelijk de vinnen die de wind, het daglicht en de zon reguleren, maar weg te halen.

Meet de Architect voor het eerst in Pakhuis De Zwijger Amsterdam

Het metier, de crisis, gitaar en zang

Loozekoot maakte deel uit een keur aan sprekers die in krap anderhalf uur het juninummer van de Architect tot leven wist te brengen. Tijdens de avond kwamen verschillende aspecten aan bod die het leven van architecten kleuren, zoals het ondernemerschap, het metier, het samenwerken, het nadenken, de crisis en de fotografie. Mathijs Cremers, alias YellowKEP, zorgde met gitaar en zang voor boeiende intermezzo’s.Mathijs Cremers

‘Omdat we van jullie houden’

Meet de Architect vormt een opstap naar een platform waarop architecten en andere participanten uit de bouwketen elkaar kunnen ontmoeten. Zoals hoofdredacteur Harm Tilman, die de avond modereerde, het verwoordde: “We doen dit in de eerste plaats omdat we van jullie houden, maar we willen ook verbinden en de relaties tussen architecten, professionals, opdrachtgevers en adviseurs versterken.” Om het gesprek over architectuur te stimuleren, waren verschillende mensen uitgenodigd om een project toe te lichten, een column voor te dragen, hun bureau te pitchen en hun product te laten zien.

 
Harm Tilman

Fotografie

Architectuurfotograaf Jeroen Musch voerde de bezoekers mee naar het indrukwekkende, zeven kilometer lange stadspark, dat West 8 met een Spaans bureau heeft gemaakt boven een snelweg en langs de rivier de Manzanares. Later die avond voelde eindredacteur Sander Woertman de Groningse fotograaf Rob de Jong aan de tand over zijn fotografie voor Onix.

 Jeroen Musch

 Rob de Jong (links) en Sander Woertman

Reflectie

Diverse architecten reflecteerden op de crisis en hun rol daarin. Dennis Broos van BroosdeBruijnarchitecten riep zijn vakgenoten op ondernemender te worden en met beide poten in de klei te gaan staan. Joris Deur en Adam Smit keken terug op de traditie van hun bureau ZZDP en waren opvallend openhartig over de kracht en zwakte daarvan door de jaren heen. Dejongearchitecten pitchten hun ontwerp voor het inmiddels afgeblazen Nationaal Historisch Museum.


Dennis Broos


Adam Smit


Joris Deur

Borstvergrotingsalons in Braschaat

Christoph Grafe ten slotte, de kersverse directeur van het Vlaamse Architectuurinstituut, wees het publiek fijntjes op alle misverstanden en vooroordelen die de verhoudingen tussen Nederlanders en Vlamingen lijken te karakteriseren. De uitgepuurde architectuur die Hollanders vaak aanzien voor typisch Vlaamse bouwkunst, is volgens hem alleen nog te vinden in kapperszaken en borstvergrotingsalons in Braschaat. De huidige projecten zijn veel rijker, met name door hun gelaagde opzet en wetenschappelijke benadering. Impliciet leverde hij daarmee kritiek op het feit dat de culturele sector zich alle aanslagen laat welgevallen. Niet alleen ondernemerschap, maar ook metier zijn volgens Grafe zaken om voor te knokken.

 
Christoph Grafe

Reageer op dit artikel